KRITERIJI

Krivično odpustili učiteljico samohranilko?

Objavljeno 18. junij 2012 16.52 | Posodobljeno 18. junij 2012 16.19 | Piše: A. K.

Pri odpuščanju naj se ne bi držali 38. člena, saj so menda namerno izpustili tiste učitelje, ki imajo v lasti precej zemlje.

Pripomb na osnutek nove Bele knjige ne manjka

GORIŠNICA – V času krize očitno ne trepetajo le v zasebnem sektorju, temveč tudi v javnem, saj naj bi na OŠ Gorišnica brez dela ostali dve učiteljici, od katerih je ena celo mati samohranilka, poroča 24ur.com. Šlo naj bi za za učiteljico, ki je med učenci zelo priljubljena in sposobna, je sporočil neimenovani občan.

Najeli že dve novi?

Na šoli naj bi seznam presežnih delavcev pripravili kar na podlagi premoženjskega stanja zaposlenih, a pri tem namerno izpustili tiste, ki imajo v lasti precej zemlje ali so lastniki ali družbeniki podjetij. Ravnatelj Milan Šilak naj bi bil po odpovedi učiteljic že najel dve novi.

Ne gre za zamere

A Šilak trdi, da se pri njih ne dogaja nič nezakonitega, je pa potrdil, da bodo jeseni potrebovali manj učiteljev in da ne gre za odpuščanje na podlagi nobenih zamer. Kot glavni razlog navaja, da bodo imeli jeseni manj učencev.

Na očitke, da odpušča na podlagi premoženja in ne na podlagi delovne uspešnosti, je Šilak dejal, da je premoženjsko stanje učitelja le del sistema točkovanja in da so pri tem dosledno upoštevali 38. člen kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja.

Kaj pravi 38. člen?

38. člen pravi, da je treba pri sestavljanju seznama presežnih delavcev upoštevati seštevek točk po predpisanih kriterijih. Precej točk prinese kriterij delovne uspešnosti, a se upošteva le, če se je ocenjevala v zavodu eno leto pred uvedbo postopka za določanje presežnih delavcev. Prednost je tudi zahtevana strokovna izobrazba, naziv svetnik in čim daljša dosežena delovna doba.

Nekaj dodatnih točk dobijo tudi delavci, ki imajo slabše zdravstveno stanje zaradi poškodb pri delu, in delavci samohranilci, ki nekaj dodatnih točk dobijo še za vsakega nadaljnjega otroka. 30 točk odštejejo delavcu, ki ima popoldansko obrtno dejavnost, je pretežni lastnik ali družabnik v delujočem zasebnem ali mešanem podjetju ali pa je lastnik več kot štirih hektarov obdelovalnih površin.

Deli s prijatelji