RAZISKAVA

Kritične napovedi: Petina delodajalcev namerava v 2013 odpuščati

Objavljeno 11. december 2012 16.32 | Posodobljeno 11. december 2012 16.32 | Piše: P. J.

Slovenija je pristala v družbi tistih držav, kjer naj bi se v prvem četrtletju 2013 zmanjšalo povpraševanje po novem zaposlovanju.

Znižanje stopnje prostih delovnih mest je bilo posledica nekoliko manjše ponudbe.

LJUBLJANA – Napoved zaposlovanja za prvo četrtletje v letu 2013 je pesimistična. Znaša namreč minus devet odstotkov in je tako najšibkejša, odkar se v Sloveniji izvaja raziskava, poroča ManpowerGroup. Le 10 odstotkov delodajalcev od 622, ki so sodelovali v raziskavi, poroča o rasti zaposlitvenih možnosti. Skrb vzbujajoče je, da kar 19 odstotkov delodajalcev meni, da bodo število zaposlenih zmanjšali, nekaj manj kot 70 odstotkov pa nima v načrtu sprememb na področju zaposlovanja.

Službe na področju financ 

Raziskava kaže, da so zaposlitvene možnosti v primerjavi z istim obdobjem lani upadle. Neto napoved zaposlovanja je tako 12 odstotnih točk slabša kot v istem obdobju lani. Najslabše so napovedi za zaposlovanje v javnem sektorju in v panogi socialnih storitev. Tam naj bi število zaposlenih zmanjšali za 27 odstotkov. V gradbeništvu je neto napoved –23 odstotkov. Nove zaposlitve napovedujejo delodajalci na področju finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva ter nepremičnin. Tam naj bi zaposlovanje dvignili za sedem odstotkov. 

Se bomo »nalezli« nemškega optimizma?

»Znaki upiranja prevladujočim trendom upadanja napovedi zaposlovanja se kažejo tudi na nemškem trgu dela, kjer so zaposlitvene priložnosti tako kot že v prejšnjem četrtletju previdno optimistične. Upamo lahko, da se bo optimizem med nemškimi delodajalci kmalu odražal tudi med slovenskimi in tako pozitivno vplival na dogajanje na slovenskem trgu dela,« je dejala direktorica prodaje Romana Šercelj

Upad zaposlovanja napovedujejo delodajalci v vseh štirih regijah Slovenije. Najbolj negativne so napovedi za jugozahodni del države. Tam predvidevajo, da bodo zaposlovanje zmanjšali za 11 odstotkov. V osrednji regiji neto napoved zaposlovanja znaša –10 odstotkov. V severozahodni regiji pričakujejo minus osemodstotno in v jugovzhodni regiji minus sedemodstotno napoved zaposlovanja.

Slabe napovedi tudi drugod

Zaposlovanje se bo upočasnilo tudi na globalnem trgu. Slabše možnosti zaposlovanja se obetajo v 29 državah od 42. Zaposlovanje naj bi upadlo v 21 državah. Zaposlitvene možnosti bodo najmočnejše v Tajvanu, Indiji, Braziliji, Mehiki, Kolumbiji in Panami, medtem ko najbolj negativne napovedi prihajajo iz Grčije, Italije, Španije, Slovaške, Slovenije in Nizozemske.

Deli s prijatelji