OCENA DELA VLADE

Kritična Bratuškova: Za vlado je 100 izgubljenih dni

Objavljeno 29. december 2014 14.57 | Posodobljeno 29. december 2014 14.57 | Piše: STA, Mo. S.

Nekdanja premierka in predsednica stranke ZaAB Alenka Bratušek meni, da se mora vlada končno zbuditi in začeti delati.

Miro Cerar in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Predsednica ZaAB Alenka Bratušek ocenjuje, da je za vlado Mira Cerarja sto izgubljenih dni, saj bi ob dani gospodarski aktivnosti in brez pritiskov lahko že pripravila konkretne ukrepe. 

»Koalicija je vlado prevzela pri triodstotni gospodarski rasti. Z delom, ki ga je pokazala do zdaj, pa te rasti ne bo mogoče ohraniti,« je na današnji novinarski konferenci v državnem zboru (DZ) ocenila predsednica najmanjše parlamentarne stranke in nekdanja premierka Bratuškova. Po njenem mnenju je čas, da se vlada zbudi in začne resno delati. Cerarja je spomnila, da je z vlado nastopil sredi septembra. »Verjamem, da se zaveda, da ni veliko prispeval k rezultatom gospodarske aktivnosti,« je dodala.

V prihodnjem letu po njenih besedah z zanimanjem pričakujejo predlog rebalansa proračuna za leto 2015, pri čemer upajo, da bo vlada nadaljevala zdravo konsolidacijo javnih financ in bo zbrala ukrepe, ki bodo pozitivno vplivali na gospodarsko rast. V ZaAB pričakujejo tudi dodatna pojasnila in izračune v zvezi s fiskalnim pravilom, nedopustno pa se jim zdi, da si za tako pomemben akt, ki za sprejem potrebuje dvotretjinsko večino v DZ – pričakovano tudi glasove ZaAB –, premier ni vzel »niti minute časa za pogovor«. V ZaAB od vlade pričakujejo tudi strategijo upravljanja državnega premoženja, v začetku leta pa konkretne ukrepe na področju zdravstva. Bratuškova je izpostavila tudi potrebo po takojšnjem začetku črpanja evropskih sredstev.

Nekoliko je okrcala tudi ukrepe ali odločitve, ki jih Cerar po njenih besedah navaja kot dosežke vlade. Med drugim je izpostavila namero SMC za povečanje zaupanja v pravno državo in navedla imenovanje komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, v kateri je tudi prvak SDS Janez Janša. Vlada je po mnenju Bratuškove padla na izpitu tudi pri kadrovanju, pri čemer je izpostavila gospodarskega ministra in direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne službe.

Möderndorfer se hvali z akti

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer pa se je danes pohvalil, da so kot najmanjša poslanska skupina v zakonodajni postopek od začetka mandata vložili več predlogov aktov kot vse druge poslanske skupine skupaj. Pripravili so 18 aktov, od tega so jih 17 vložili v postopek. Möderndorfer je izpostavil sveženj predlogov zakonov, s katerimi predlagajo spremembe pogojev za kandidiranje političnih funkcionarjev.

Bratuškova si medtem želi, da bi se v DZ koalicija in opozicija večkrat dogovorili o konkretnih projektih. V preteklem obdobju jo je, kot priznava, največkrat razočarala prav SMC. Želi si tudi, da bi delo v DZ v večji meri potekalo po rednih postopkih. Po mnenju Möderndorferja pa se v DZ premalo zavedajo, da ne sprejemajo le zakonov, pač pa tudi politične odločitve.

Deli s prijatelji