ARANŽMAJI

Kristusa je vezel 800 ur

Objavljeno 24. marec 2017 15.16 | Posodobljeno 24. marec 2017 15.18 | Piše: Janez Kuhar

V Cerkljah na Gorenjskem odprli razstavo velikonočnih in pomladnih aranžmajev.

Marija in Alfonz Kern sta tudi letos navdušila z izdelki. Foto Janez Kuhar

Na Slovenskem je bila velika noč vedno tudi ljudski praznik. Z njo so bili tesno povezani ljudsko verovanje, šege in stare navade, ki so se ohranili do današnjih dni. To je čas, ko se kristjani s praznovanjem spominjajo Kristusovega trpljenja in vstajenja od mrtvih. Prav v tem predprazničnem času je v Petrovčevi hiši v Cerkljah na Gorenjskem Zavod za turizem Cerklje na Gorenjskem v sodelovanju z društvi in posamezniki pripravil razstavo velikonočnih in pomladnih aranžmajev, ki bo na ogled do petka, 21. aprila.

Slovesno so jo odprli s krajšim kulturnim programom, povezovala pa ga je Alojzija Korbar Tacar, ki je dejala, da nam bo razstava razkrila zakladnico naših prednikov, to ohranjamo za sedanjost in bo poklon prihodnjim rodovom. Skupaj je na ogled 420 vezenih velikonočnih prtov, prtičkov, voščilnic in drugih dekorativnih vezenin za pokrivanje košar, v katerih verniki nosijo jedi k žegnu, ter več vezenih pirhov, cvetličnih velikonočnih aranžmajev, butaric, uporabne in okrasne keramike ter likovnih del.

Na razstavi sodelujejo s čudovitimi cvetličnimi aranžmaji iz krep papirja, košarami in pirhi različnih velikosti članice Društva kmečkih žena Kranj – odbor Cerklje. Društvo likovnikov Cerklje, ki ga uspešno vodi Darinka Kralj, se predstavlja s 27 likovnimi deli z velikonočnimi in pomladnimi motivi, klekljarice Lastovke Cerklje, ki jih vodi Lojzka Mrgole, pa se predstavljajo s klekljanimi mojstrovinami, kot so velikonočni prtički, namizni prti in pirhi. Marija in Alfonz Kern z Zgornjega Brnika sta na ogled postavila tudi košare s pregrinjali in lepo okrašenimi in izvezenimi prti. Razstavo dopolnjuje gobelin s podobo Jezusa Kristusa, za njegovo natančno izdelavo je Alfonz porabil kar približno osemsto ur.

Predstavljajo se tudi Nataša Pezdir z unikatnimi izdelki iz keramike, Maja Grošelj razstavlja skodelice, podstavke za pirhe in razne okraske, Marjeta Žižek in Lidija Jagodic s kvačkanimi pirhi, peharji, zajčki in velikonočnimi voščilnicami. Marijin vrtec je na ogled postavil košarice, pirhe in ptičke iz gline, Unikati Nati pa keramične pirhe. Drago Rebol razstavlja lesene pirhe in skodelice, Mira Gerkman pa velikonočne voščilnice, Ivan Kropivnik je na ogled postavil sliko z naslovom Nošenje velikonočnih jedi k žegnu in butarico, izdelano na star način.

 

Deli s prijatelji