ČAKAJO JO V PARLAMENTU

Kriminalistična preiskava pri Alenki Bratušek

Objavljeno 11. marec 2015 10.46 | Posodobljeno 11. marec 2015 11.12 | Piše: Mo. S.

Preiskujejo jo zaradi samokandidature za evropsko komisarko.

Predsednica vlade Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle.

LJUBLJANA – Kriminalisti opravljajo preiskavo pri predsednici ZaAB Alenki Bratušek. Preiskavo so že opravili na njenem domu v Kranju, prišli pa so tudi na sedež stranke in v državni zbor (DZ), kjer čakajo pred prostori poslanske skupine ZaAB in pisarno Bratuškove, so za STA pojasnili v poslanski skupini ZaAB.

Preiskava na domu Bratuškove v Kranju naj bi bila že končana, zdaj pa je Bratuškova na poti v Ljubljano. V DZ kriminalisti čakajo pred omenjenimi prostori, saj vanje ne smejo vstopiti brez osebe, ki jo preiskujejo, pravijo v poslanski skupini. Tako jim kriminalisti tudi niso povedali, kaj preiskujejo, saj so to dolžni povedati preiskovani osebi.

Zloraba položaja?

»Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes od šeste ure naprej na območju kranjske in ljubljanske policijske uprave opravljajo hišne preiskave. Preiskave na podlagi izdane sodne odredbe potekajo na petih lokacijah, in sicer gre za preiskave stanovanjskih prostorov, prostorov zakonodajnega in izvršilnega organa države ter prostorov ene od političnih strank,« nam je pojasnil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete.

Dodal je, da so aktivnosti usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Nobenemu od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, ker za to ni podanih zakonskih razlogov.

Operativne aktivnosti opravljajo preiskovalci NPU, pomagajo pa jim ljubljanski in kranjski policisti. Predkazenski postopek usmerja in vodi Specializirano državno tožilstvo RS, še dodaja Menegalija.

Sporna samokandidataura

Odvetnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin je za 24ur potrdil, da jo preiskujejo zaradi samokandidature za evropsko komisarko.

Deli s prijatelji