PADAJO MASKE

Kriminalisti zaradi zlorab nad ženo novega direktorja Sove

Objavljeno 28. november 2014 22.55 | Posodobljeno 28. november 2014 22.57 | Piše: A. K.

Ani Klemenčič so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada ovadili zaradi suma kaznivih dejanj pri prevzemu Merkurja.

Zoran Klemenčič in žena Ani.

LJUBLJANA – Vlada Mira Cerarja je v sredo za novega generalnega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) imenovala Zorana Klemenčiča, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo, ko ga je vodil še Roman Jakič.

Cerar je ob tem povedal, da je prepričan, da je »kandidat kompetenten in se zaveda, kaj prevzema, in da se je za to odločil povsem odgovorno«. Klemenčič to mesto prevzel po tem, ko je njegov predhodnik Andrej Oček odstopil po le dveh tednih, in sicer zaradi »zunanjih pritiskov«.

Posloval tudi prek žene

A le dan po Klemenčičevem imenovanju na dan prihajajo podrobnosti o njegovi vzporedni karieri. Med drugim je tudi solastnik družbe GBD, ki je bila vitalni del »gorenjske naveze«, razvpite skupine podjetij, med drugim tudi propadlega Merkurja, Nacionalne finančne družbe, Save in Gorenjske banke, ki se je ščitila z lastniškim prepletanjem.

Požareport poroča, da je Klemenčič posloval sam ali prek svoje žene Ani Klemenčič. Ta ima v Gorenjsko borzno-posredniški hiši 9,09 odstotka lastniškega deleža, Klemenčič pa 18,09-odstotni delež, kar pomeni, da je tudi največji posamični lastnik družbe. Družba GBD je lani zabeležila milijon in 122 tisoč evrov prihodkov ter 72 tisoč evrov dobička.

Ovadena zaradi zlorabe položaja

Vse lepo in prav, če ne bi na njegovo imenovanje za direktorja Sove padla senca zaradi kazenske ovadbe žene Ani. Februarja jo je namreč ovadil Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Gorenjske banke Gorazdom Trčkom in Binetom Kordežem. Trček je po ugotovitvah NPU odobril šest milijonov evrov kredita podjetju Merfin in prevzem Merkurja, pri tem pa zlorabil položaj. Pri tem naj bi mu pomagala Klemenčičeva. 

Deli s prijatelji