PO SLEDEH SUMA

Kriminalisti zaradi Bratuškove danes k Virantu na fakulteto

Objavljeno 27. marec 2015 16.29 | Posodobljeno 27. marec 2015 16.41 | Piše: P. Pa., K. K.

Danes so se na fakulteti zglasili kriminalisti NPU in tudi policisti.

Gregor Virant.

LJUBLJANA – Danes ob 7. uri so na ljubljansko fakulteto za upravo vkorakali kriminalisti NPU in potrkali na vrata kabineta enega od profesorjev, in sicer Gregorja Viranta, ki je bil v mandatu vlade Alenke Bratušek minister za notranje zadevo. Prihod kriminalistov so potrdili tudi na fakulteti, kjer pravijo, da obisk ni povezan s poslovanjem fakultete. To po naših podatkih drži, Viranta naj bi kriminalisti obiskali v sklopu širše preiskave samokandidature Bratuškove za evropsko komisarko. Spomnimo, Bratuškovo so v začetku meseca obiskali na domu in v državnem zboruimage, po sledeh njene kandidature pa jih je pot peljala tudi v kabinet predsednika vladeimage.

Fakulteta: Očitno je šlo za Virantovo osebno zadevo

»Drži. Ob 7h zjutraj so kriminalisti NPU obiskali Gregorja Viranta. Njihov obisk pa ni bil povezan z njegovim poslovanjem na fakulteti, ampak je šlo očitno za neko osebno zadevo,« je informacije komentiral predstavnik za stike z javnostjo na FU Mitja Kandare.

To sprašujemo Gregorja Viranta

Virantu smo poslali vprašanja o obisku kriminalistov, na njegove odgovore pa še čakamo. Poskušali smo ga tudi priklicati, a se na telefon ni oglasil.

Vprašali smo ga:

– Zakaj so vas obiskali?

– Drži, da so vas obiskali v povezavi s samokandidaturo za evropsko komisarko Alenke Bratušek?

– Kaj je kriminaliste zanimalo?

– Zakaj so vas obiskali na fakulteti?

– Ste bili za pogovor s kriminalisti dogovorjeni vnaprej?

– Kaj ste jim povedali?
 
 

Kaj je bil razlog za obisk kriminalistov na fakulteti, ne vedo, pravijo, naj se obrnemo na Viranta. In smo se, tako po elektronski pošti kot telefonu, a za zdaj njegovega odgovora še nimamo. Kaj nas je zanimalo, preberite v okvirju.

In zakaj so kriminalisti NPU obiskali Viranta? Po naših zanesljivih podatkih so bili pri njem v povezavi z nedavnimi preiskavami v državnem zboru in na domu Alenke Bratušek zaradi samokandidature za evropsko komisarko. Virant je bil namreč takrat minister.

Z NPU odgovarjajo, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretno fizično osebo, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo dati odgovora. »Potrdimo pa vam lahko le, da so bili danes preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada na omenjeni fakulteti, kjer so zbirali obvestila v predkazenskem postopku, ki ga vodijo zaradi suma kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti,« je v odgovoru zapisal Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave.

Vprašanja o morebitnem obisku kriminalistov smo poslali tudi tistim ministrom, ki tako kot v prejšnji vladi sedijo tudi v tej in naj bi jih po poročanju nekaterih medijev preiskava tudi zajela. To so Karl Erjavec, Dejan Židan in Anja Kopač Mrak. Na njihove odgovore še čakamo.

Prišli tudi policisti

To pa danes ni bil edini obisk organov pregona na fakulteti za upravo. Okoli 12. ure so vkorakali še policisti, ki pa so bili tam zaradi povsem druge zadeve. »Vandali so ponoči porisali našo fasado, zato smo morali poklicati policijo, ki je pripravila zapisnik, saj ga potrebujemo za vložitev odškodninskega zahtevka, da od zavarovalnice dobimo povrnjene stroške, ker bomo morali sami čistiti fasado,« je v telefonskem pogovoru Kandare.

Na naše dodatno vprašanje, ali je bil tudi ta obisk kakor koli povezan s Virantom, je Kandare odgovoril z »ne«.

Na vprašanja o Virantu ne odgovarjajo

Na PU Ljubljana pa pojasnjujejo, da trenutno ne opravljajo preiskovalnih dejanj v izobraževalni ustanovi ali v povezavi z izobraževalno ustanovo. »Prav tako se v zadnjih urah ni zgodil varnostni dogodek v povezavi z ustanovo.«

Vinko Stojnšek je še pojasnil, da lahko pooblaščene uradne osebe na podlagi danih pooblastil opravljajo razgovore z osebami, »ki bi lahko dale koristne informacije o posameznih dogodkih (kazniva dejanja, prekrški, ostali dogodki ...). Pri tem ni nujno, da so osebe v vlogi osumljene osebe (te se zaslišuje na podlagi zakona o kazenskem postopku) ali neposredne priče.«

Na vprašanje, ali so bili pri Virantu, je odgovoril: »Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične‎ osebe, zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov ne moremo odgovarjati. Predkazenski postopki so tajni, zato tudi informacij o posameznih preiskavah ne moremo podajati.«

Razkritja

Sicer pa se je fakulteta za upravo v zadnjih tednih dvignila veliko prahu. Izpostavljena je bila zaradi bajnih honorarjev, ki so jih izplačevali profesorjem. Zdaj že bivša ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je zaradi razkritij, da ji je fakulteta poleg redne plače izplačala še več kot 600 tisoč evrov avtorskih honorarjev, odstopila in se vrnila na fakulteto.

Deli s prijatelji