PRED VOLITVAMI

Kriminalisti zahtevajo pojasnila od ministra Pikala

Objavljeno 22. maj 2014 14.08 | Posodobljeno 22. maj 2014 16.17 | Piše: P. J.

So se preroško uresničile besede predsednika SD Igorja Lukšiča, da bodo preiskave v času, »ko bo nekdo ocenil, da je pravi trenutek«?

Jernej Pikalo.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport naj bi prejeli dopis kriminalistov v katerem zahtevajo dokumentacijo v zvezi z razpisom, na katerem je bil izbran projekt FDV Državljanska vzgoja. Projekt je že v preteklih mesecih dvigal precej prahu. Igor Lukšič, prvak SD, je prepričan, da se vse to dogaja, ker so pred vrati nedeljske volitve v Evropski parlament.

Napovedan obisk

Informacijo preverjamo tudi na ministrstvu, kjer odgovorov po telefonu predstavnica za stike z javnostjo Nataša Gerkeš ni želela dajati. »Odgovorili vam bomo še danes,« je bila kratka, ko smo jo vprašali, ali drži, da so kriminalisti napovedali tudi obisk pri ministru Jerneju Pikalu.

»Kriminalisti na ministrstvu niso opravili preiskave, so pa poslali 12. 5. dopis, v katerem so nas zaprosili za posredovanje oziroma listinsko dokumentacijo, ki se nanaša na javni razpis za izbor operacij 'Formalne oblike izobraževanja za državljanstvo v multikulturni družbi'. Danes smo jim v elektronski obliki že poslali del dokumentacije. Nihče s Policije v zvezi s tem osebno ministra dr. Pikala ni kontaktiral,« so odgovorili z ministrstva. Minister Pikalo je sicer na večdnevni službeni poti v tujini.

V zvezi z omenjenim projektom naj bi revizijo zahtevala tudi Evropska komisija, ki naj bi že hotela odgovore v zvezi z notranjim pregledom. Ministrstvo naj bi jim po naših podatkih odgovorilo, da nepravilnosti niso našli. »Nekaj vprašanj v zvezi s projektom 'Državljan(stvo) v novi dobi', ki ga je na podlagi zgoraj omenjenega razpisa izvajal FDV, so od Evropske komisije prejeli tudi na Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) ter jih posredovali našemu ministrstvu. Slednje je svoja pojasnila na SVRK poslalo 16. maja,« so v odgovoru še zapisali na ministrstvu.

Nič ni na tem. Vi pa boste seveda o tem pisali. Nič ni na tem. Poklicali boste policijo, ki bo povedala, da ni nič na tem, ampak vi boste vseeno o tem pisali.

Igor Lukšič za Slovenskenovice.si

Projekt iz leta 2009

Spomnimo, da so v povezavi s projektom januarja kazensko ovadili Igorja Lukšiča, ki je bil takrat minister na resorju za izobraževanje, aktualnega ministra Pikala ter tesnega sodelavca Igorja Lukšiča in Jerneja Pikala Aljuša Pertinača. Lukšiču so v ovadbi očitali zlorabo uradnega položaja, Pikalu in Pertinaču pa pridobitev večje premoženjske koristi.

Decembra 2009 je FDV, ki je bil izbran na razpisu, prejel 700 tisoč evrov. Pikalo je prijavljal projekt, Pertinač pa je koordiniral razpisni postopek. Sporno naj bi bilo to, da je so projekt izvajali pod okriljem Centra za kritično politologijo, ki ga vodi Lukšičev brat, Andrej Lukšič. Pri projektu pa je bila zaposlena tudi sestrična prvaka SD, Marina Lukšič Hacin.

Je »pravi čas«?

Sicer pa je o prihodu preiskovalcev in kriminalistov ob pravem času govoril Lukšič že pred meseci. Marca je dejal, da je dobil namige, da pripravljajo hišno preiskavo pri njem. Takrat je dejal, da jo pričakuje »enkrat, ko bo pravi trenutek«. »Ko bo nekdo ocenil, da je pravi trenutek.« Igor Lukšič je sicer nosilec liste stranke SD na nedeljskih evropskih volitvah.

Na sedežu stranke SD pravijo, da za zdaj niso seznanjeni z nobeno morebitno preiskavo.

Deli s prijatelji