PODPORA POLICIJI

Kriminalisti: Za razgreteže je bolje, da ostanejo na hladnem

Objavljeno 13. december 2012 20.36 | Posodobljeno 13. december 2012 20.36 | Piše: T. L.

V Društvu kriminalistov Slovenije so solidarni s policisti, ki na protestih po državi skrbijo za red in varnost, in hkrati obsojajo vsakršno nasilje.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Društvo kriminalistov Slovenije je izrazilo stanovsko solidarnost s policisti, predvsem pripadniki posebnih policijskih enot, ki skrbijo za vzdrževanje reda na protestih po vsej državi. »Kriminalisti in policisti z vsemi državljani Republike Slovenije delimo usodo gospodarske in politične krize, zato z razumevanjem in s simpatijami gledamo na pozitivno ljudsko vrenje, ki mora premagati defetizem in družbeno razklanost,« so zapisali v izjavi za javnost.

Nasilnike je treba onemogočiti

Kriminaliste pa skrbi nasilje posameznih organiziranih nasilniških tolp, ki z metanjem eksplozivnih in pirotehničnih izdelkov in granitnih kock ogrožajo celo življenja državljanov, policistov in kriminalistov posebne policijske enote, ki jim tudi zaščitna oprema ne obvaruje pred poškodbami. Menijo, da je take nasilnike treba onemogočiti, tudi z odrejenimi sodnimi ukrepi, kot so pripor, hišni pripor, omejitev približevanja kraju protestov … Ob tem opozarjajo, da državni tožilci in sodniki za take ukrepe potrebujejo nedvoumne in trdne dokaze, ki jih lahko priskrbi le policija.

Za razgreteže bolje, da ostanejo na hladnem

»Dolžnost kriminalistov pri dokazovanju nasilja uličnih tolp je zbrati vse relevantne podatke o nasilnikih, tudi take, ki kažejo na stalno ponavljanje nasilnih dejanj, dolžnost tožilcev in sodnikov pa je resno in zakonito vrednotiti te dokaze. Za večino izgrednikov, od katerih so nekateri ostali v priporu, drugi pa so bili izpuščeni na prostost, je značilna pogosta predkaznovanost za nasilna dejanja. Zato je bolje, da si taki razgreteži že zaradi lastne varnosti, varnosti drugih udeležencev protestov in ne nazadnje zaradi varnosti policistov, začasno ohladijo svoje nasilne in pregrete glave med hladnimi zidovi zaporniških celic,« še sporočajo kriminalisti.

Za profesionalen odnos do nenasilnih protestnikov

Zato se bodo kriminalisti in policisti trudili, da pri odkrivanju nasilnih dejanj, ki spremljajo legitimne ljudske proteste, najdejo prave dokaze. Prepričani so, da imajo stanovski kolegi ob tem veliko mero tolerance in spoštovanja človekovih pravic, ko gre za nenasilne protestnike. »K temu nas zavezujeta zakon in pravičnost, predvsem pa profesionalen odnos do državljanov, ki imajo ustavno pravico do nenasilnih javnih protestov. Državljani in policisti zaslužimo obojestransko naklonjenost in dostojanstvo.«

 

Deli s prijatelji