HIŠNA PREISKAVA

Kriminalisti spet na ljubljanski občini, preiskava tudi pri Mateji Duhovnik

Objavljeno 13. februar 2014 09.27 | Posodobljeno 13. februar 2014 10.40 | Piše: P. J., A. K.

Kriminalisti naj bi obiskali več oseb, ki so povezane z ljubljansko občino.

LJUBLJANA – Na sedežu družbe JPLPT (Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice) poteka kriminalistična preiskava. Mateje Duhovnik za zdaj tam še ni. Iz NPU so medtem potrdili, da danes opravljajo 21 hišnih preiskav, pridržali so štiri osebe.

Duhovnikova nedosegljiva

Kot nam je uspelo izvedeti, so kriminalisti na sedež podjetja na Kopitarjevi prišli že pred začetkom službenega časa, okoli 7. ure. Koga ali kaj točno preiskujejo, v tajništvu družbe ne izdajo. Na vprašanje, ali bo Mateja Duhovnik prišla na sedež družbe, pa odgovarjajo, da tega podatka ne smejo razkriti. Kaj se dogaja, smo želeli preveriti tudi pri Mateji Duhovnik, vendar je njena številka nedosegljiva.

Kriminalisti naj bi bili tudi na sedežu ljubljanske občine in v ljubljanski Kresiji. Pri nekaterih osebah, povezanih z občino, naj bi pravkar potekale hišne preiskave.

Kriminalisti tokrat naj ne bi bili pri ljubljanskem županuZoranu Jankoviću. Ljubljanska podžupanja Tjaša Ficko, ki smo jo ujeli na poti v pisarno, pravi, da o dogajanju na sedežu občine ni obveščena.

Gospodarski kriminal in podkupnine

»Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes izvaja aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. Na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave se na podlagi odredb sodišča opravlja 21 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer se išče poslovna dokumentacija in drugi materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj Jemanje podkupnine po 267. členu KZ, Dajanje podkupnine po 268. členu KZ, Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic po 261. členu KZ, Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu KZ-1 in Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1. Zagrožena kazen zapora za kazniva dejanja Jemanje podkupnine, Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic in Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je od 1 do 8 let zapora, za kaznivo dejanje Dajanje podkupnine od 1 do 5 let zapora, Sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje pa do treh let zapora.

Preiskovalci so na podlagi Zakona o kazenskem postopku zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih štirim osumljenim osebam odvzeli prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.

Pri izvedbi operativnih aktivnosti sodeluje 85 kriminalistov iz Nacionalnega preiskovalnega urada, Sektorjev kriminalistične policije iz Policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Kranj, Novo mesto in Nova Gorica, pomoč nudijo tudi uniformirani policisti PU Ljubljana,« so sporočili iz NPU.

Več sledi.

 

Deli s prijatelji