PREISKAVA

Kriminalisti prekinili sejo v DZ, preiskujejo PS

Objavljeno 21. november 2012 15.35 | Posodobljeno 21. november 2012 16.56 | Piše: P. J.

Vprašljivih naj bi bilo pet ali šest podpisov pod zahtevo za referendum o Slovenskem državnem holdingu.

LJUBLJANA – Sejo v državnem zboru so prekinili zaradi policijske preiskave. »Drži. Seja je prekinjena zaradi kriminalistične preiskave. Kaj preiskujejo, ne vemo,« je komentirala Karmen Uglešič, vodja službe za stike z javnostjo. Sejo so prekinili na prošnjo vodje poslanske skupine Janija Möderndorferja

Preiskujejo poslance

»Danes je za državni zbor in za demokracijo, za vse člane državnega zbora, ponovno nastopil zelo črn dan. Ker so se tisti, ki vlečejo te niti, odločili, da bodo ponovno preiskovali naše poslance,« je na novinarski konferenci dejal vodja PS Jani Möderndorfer. V poslanski skupini po njegovih besedah že pripravljajo ovadbo zaradi krive ovadbe, je bila vložena prek spletnega portala e-uprava.

Kriminalisti poleg podpisa Romana Jakiča, Gašparja Gašparja Mišiča preiskujejo še podpise Matjaža Zanoškarja, Mitje Meršola, Jerka Čehovina in Petra Vilfana. V PS so prepričani, da bi moral minister za notranje zadeve Vinko Gorenak odstopiti.

Sejo so ob 15.42 na pobudo Janka Vebra ponovno prekinili, nadaljevali pa naj bi jo ob 16. uri, ko bo na vrsti glasovanje. V času premora naj bi se sestali vodje poslanskih skupin. 

Odzivi poslancev

»Se mi je zdelo, da jutranje 'sledenje' ni kar tako. Prejšnji teden Melita Župevc, danes jaz .... politični preiskovanec.« Tako je komentiral dogajanje v državnem zboru Roman Jakič. »Šokiran sem, ker moram dokazovati, da nisem ponaredil lastnega podpisa. Nazadnje so me zasliševali v 80. zaradi vodenja študentske organizacije.« »Zato da bi relativizirali referendumsko krajo podpisov, so spet spustili meglo s podpisi poslancev. Metoda diskvalifikacije in diskreditacije,« je še dodal.

Tamara Vonta pa je zapisala, da je kriminalistka osebno prinesla odgovor na interpelacijo Gorenaka. Kot je zapisala, naj bi bili problematični podpisi pod zahtevo referenduma o Slovenskem državnem holdingu. Vprašljivih naj bi bilo pet ali šest podpisov poslancev Pozitivne Slovenije. Med preiskovanci naj bi bil tudi Gašpar Gašpar Mišič, ki je, kot poroča Delo, dejal, da je bila kriminalistka zadovoljna, ker so vsi izjavili, da so se lastnoročno podpisali pod obe referendumski zahtevi, »torej za zakon o državnem holdingu in zakon o krepitvi sanacije bančnega sistema«.

Na dogajanje se je odzval tudi poslanec vladne SDS Tomaž Lisec. »PS so sami izzvali sum o ponarejenih podpisih. In tako kot drugje je prav, da se zadeve razčistijo. Brez predhodnih obtožb ...«

 

Deli s prijatelji