POTRJENO

Kriminalisti potrkali na vrata Melite Župevc

Objavljeno 12. november 2012 20.00 | Posodobljeno 12. november 2012 20.04 | Piše: S. J., STA

Virant upa, da pobuda za preiskavo ni prišla iz parlamenta ali od notranjega ministra, torej iz politike.

Melita Župevc

LJUBLJANA – Današnji kolegij predsednika državnega zbora Gregorja Viranta je zaznamovala tudi vroča razprava o zapletih s podpisi za referenduma. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je potrdil, da so kriminalisti v zvezi s podpisom pod referendumsko zahtevo obiskali njihovo poslanko Melito Župevc. Virant upa, da pobuda za to preiskavo ni prišla iz vrst poslancev.

Virant je na današnji seji kolegija predstavnikom poslanskim skupin razložil, kako je potekala procedura v zvezi s podpisi pod pobudo za referendum o slabi banki sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije.

Originalne podpise še vedno hranijo

Kot je poudaril, so s podpisi ves čas ravnali skladno z zakonodajo in internimi akti. Znova je spomnil, da originalne podpise še vedno hranijo, medtem ko se je napaka zgodila pri kroženju fotokopij podpisov med državnim zborom in notranjim ministrstvom.

Nihče ne more s prstom kazati na državni zbor ali MNZ

Ta trenutek pa ne morejo vedeti, kje so te fotokopije izginile, zato ne more nihče s prstom kazati ne na državni zbor ne na MNZ, pravi Virant. Prav tako je nemogoče vedeti, ali je šlo za napako, malomarnost ali naklep, da bi to ugotovili, pa so sprožili ustrezne postopke.

Tanko: Išče se krivec zunaj hiše, to pa ni korektno

Z razlago predsednika državnega zbora niso zadovoljni v SDS, kjer dvomijo, da so službe postopke izpeljale korektno. Vodja poslanske skupine Jože Tanko je predlagal, da se najprej razišče, kaj se je dogajalo v državnem zboru, pred tem pa ne morejo kriviti drugih institucij. »Išče se krivec zunaj hiše, to pa ni korektno,« je dejal Tanko, ki meni, da je treba storiti vse, da se ugotovi, kaj se je v vsaki fazi postopka dogajalo.

Virant je na to odvrnil, da bodo odgovornost uveljavljali, če se bo pokazalo, da je nekdo storil napako, dotlej pa ne namerava s prstom kazati na nikogar.

Möderndorfer: Virant naj odstopi

Predsednik državnega zbora prav tako ni prepričal poslancev opozicijske PS. Jani Möderndorfer je še vedno prepričan, da bi moral Virant iz objektivnih razlogov odstopiti, saj ni pomembno, kje je nastala napaka, pač pa gre za objektivno in politično odgovornost. Prav tako bi moral po mnenju PS premier Janez Janša zamenjati notranjega ministra Vinka Gorenaka, odgovor na svojo zahtevo po pričakujejo po Janševi vrnitvi iz tujine. Če Janša Gorenaka ne bo zamenjal, so v PS že napovedali, da bodo razmislili o interpelaciji bodisi zoper ministra bodisi zoper vlado.

Virant je ponovil, da ne namerava odstopiti, je pa napovedal, da se bo glede njihove zahteve po izredni seji, na kateri bi razpravljali o delu državnega zbora, oglasil v poslanski skupini PS in jim pojasnil vse okoliščine zapletov.

Politični pritiski na opozicijo

Möderndorfer je spomnil tudi, da poleg zapletov glede izgubljenih podpisov v državnem zboru poteka tudi preiskava, povezana z njihove zahtevo za referendum o zakonu o državnem holdingu. Potrdil je, da so zaradi pristnosti podpisa pod zahtevo kriminalisti obiskali poslanko Melito Župevc, ki je sicer na porodniškem dopustu. Po njegovih besedah gre pri za politične pritiske na opozicijo.

Virant se je strinjal, da je šla pri tem zadeva predaleč, če bodo poslanci med seboj preverjali svoje podpise. Upa, da ta »impulz« za preiskavo ni prišel iz parlamenta ali od notranjega ministra, torej iz politike.

Deli s prijatelji