NA NEVROLOŠKI KLINIKI

Kriminalisti po pomoč k zaposlenim: prosijo za podatke in posnetke

Objavljeno 26. maj 2015 16.41 | Posodobljeno 26. maj 2015 16.41 | Piše: STA, P. Pa.

V primeru Radan bo namreč poglavitno vlogo odigrala zdravstvena stroka, pravi direktor uprave kriminalistične policije pri GPU.

LJUBLJANA – Policija poziva vse zaposlene nevrološke klinike UKC Ljubljana, ki imajo morda kakšne podatke ali posnetke, naj jih posredujejo policiji, je v izjavi za medije dejal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije pri GPU Boštjan Lindav. V primeru Radan bo namreč poglavitno vlogo odigrala zdravstvena stroka, pravi.

Odkrivajo znake kaznivih dejanj

Lindav je zaradi interesa še odprte preiskave pojasnil, da preverjajo vsako informacijo, ki pride do njih, in teh je vedno več, krog preiskave je zato izredno širok. »Kriminalisti intenzivno preverjajo vse informacije o sumih kaznivih dejanj, ki se preverjajo po uradni dolžnosti, tudi nepravilnosti odgovornih oseb,« je pojasnil.

Obenem pa ni mogel ne potrditi ne ovreči nepreverjenih informacij, da so med osumljenimi medicinske sestre. Na isto vprašanje glede zdravnikov je prav tako odvrnil, da te informacije ne more potrditi.

Glede na vse neuradne informacije v javnosti je Lindav razložil, da policija ni pristojna za odkrivanje sistemskih nepravilnosti in nepravilnosti v sistemu nadzora pri drugih organih. Izjema so primeri, ko te nepravilnosti vsebujejo znake kaznivih dejanj in je za to podana sum.

Kot še pravi Lindav, je preiskava doslej potekala strokovno in natančno. Več informacij pa ne morejo razkrivati tako zaradi interesa preiskave kot tudi zaradi pietete do umrlih in razumevanja položaja svojcev umrlih.

Zdravnik v priporu

Slovenijo je v minulem tednu močno zaznamovala zgodba, ki se razpleta glede zdravnika Ivana Radana. Policija nekdanjega zdravnika z Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sumi storitve 24 kaznivih dejanj, poleg sedmih umorov tudi neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Prejšnji torek je preiskovalna sodnica zanj odredila pripor.

Policija preverja tudi ravnanje odgovornih oseb v tem primeru, pod vprašaj so postavljeni vloga medicinskih sester, odnosi na kliniki in odgovornost vodstva.

Deli s prijatelji