TO JE ZRASLO IZ SVINJAKA

Kriminalist na črno gradi hišo

Objavljeno 14. november 2017 12.57 | Posodobljeno 14. november 2017 16.31 | Piše: Moni Černe

Svinjak podrl, zida brez dovoljenj.

Pri kriminalistu se gradi. Proti predpisom. Foto: Moni Černe

KOPER – Vodja kriminalističnega sektorja za gospodarsko kriminaliteto na koprski policijski upravi, 44-letni kriminalist Nermin Dedić, po rodu iz Cazina, doma v Kopru, je lani kupil stavbno parcelo s hišo ter svinjakom. Medtem ko hiša, zgrajena leta 1920, propada, je svinjak letos spomladi doživel temeljito preobrazbo. Natančneje, Dedić je hlev podrl in na njem zgradil hišo. Ta ni dokončana, dela še potekajo, največkrat popoldne in ob vikendih, ko je kriminalist prost. Tudi sam, pripovedujejo priče, pri zidavi pridno sodeluje. Vse lepo in prav, če bi imel javni uslužbenec gradbeno dovoljenje. Pa ga nima!

Brez dovoljenja

Predpise je Dedić preprosto prezrl, gradbenega dovoljenja, ki bi mu uradno dovoljevalo podreti svinjak, ni pridobil, znotraj tega istega dovoljenja pa bi moralo biti še eno dovoljenje – za novo zidavo, razvidno z naših fotografij.

Tam, kjer je bil nekdaj hlev, zdaj stoji hiša (pritličje plus nadstropje), preden je začel zidati Dedić, svinjak ni imel dveh etaž, za novo gradnjo ali nadgrajevanje pa kriminalist ni pridobil nobenega dovoljenja. Dedić uradno ni lastnik parcele.

Kaj to v praksi pomeni? Da je Dedić investitor, ne lastnik, vlogo za vpis spremembe lastništva v zemljiško knjigo je vložil že lansko pomlad, a da bi pred gradnjo potreboval še nekaj dovoljenj, kot velevajo predpisi, no, na to se, razvidno iz pojasnil pristojnih, ni oziral.

Bojan Žiberna z UE Koper kot tudi Mestna občina Koper (MOK) sta za Slovenske novice potrdila naše informacije: »Upravna enota Koper je dne 15. 09. 2017 prejela vlogo investitorja za izdajo gradbenega dovoljenja za odstranitev ruševine in gradnjo enostanovanjskega objekta na parc. št. 2202/9 k.o. Bertoki na naslovu Montinjančevo naselje 5. V postopku je bilo ugotovljeno, da je gradnja že delno izvedena, zato je bil zoper investitorja po uradni dolžnosti uveden tudi postopek odmere nadomestila za uzurpacijo in degradacijo prostora. Postopek izdaje navedenega gradbenega dovoljenja se vodi pod številko 351-509/2017 in še ni zaključen, zato vam bomo preostale podatke lahko posredovali po pravnomočnosti odločbe, s katero bo postopek zaključen.«

Za gradbeno dovoljenje je zaprosil šele mesec dni po objavi o črni gradnji piranske sodnice.

Iz službe za odnose z javnostjo MOK pojasnjujejo: »26. 05. 2017 je za nepremičnine na naslovu Montinjančevo naselje 5 v Čežarjih Mestna občina Koper izdala odločbo o odmeri komunalnega prispevka, in sicer v višini 3166,51 EUR. Odmera je bila izdana za obstoječi objekt, v izmeri 23,6 m2, za novo priključitev na vodo in kanalizacijo ter infrastrukturo v višini 856,10 EUR, in za nov objekt v izmeri 25,87 m2, za novo priključitev na vodo, kanalizacijo ter cestno infrastrukturo, skupaj v višini 2310,41 EUR. Projektna dokumentacija je bila izdelana na investitorja, ki je v skladu s predpisi tudi plačnik komunalnega prispevka. Ob tem naj povemo, da investitor ni nujno lastnik nepremičnine, vsekakor pa mora izkazati razpolagalno pravico za pridobitev gradbenega dovoljenja.«

Odločba Dediću, izdana septembra 2017, se nanaša za kvadraturo cca 26 m2 – dozidava k obstoječi stanovanjski stavbi –, komunalni znesek pa je poravnal za vodo, kanalizacijo ter cestno infrastrukturo, skupaj v višini 2310,41 evra.

1991. se je Dedić zaposlil v policiji.

Spomnimo, da smo še eno razkritje ilegalne gradnje javne funkcionarke z Obale, piranske sodnice Tine Benčič, ki je pozidala kmetijsko zemljišče v Luciji, objavili 13. avgusta 2017. Slab mesec po objavi članka o njej (vlogo za gradbeno dovoljenje je po izjavi UE Koper Dedić vložil 15. septembra) pa se je na gradbeno dovoljenje spomnil tudi kriminalist, pred tem ga ilegalna gradnja očitno ni skrbela.

Zanimivo pri zadevi Dedić je tudi, da je višji svetovalec in namestnik vodje Urada za okolje in prostor Upravne enote Koper, Sead Muharemović, menda Dedićev prijatelj. Ta je pristojen za izdaje ali zavrnitve gradbenih dovoljenj prav na območju, kjer ilegalno ruši in gradi Dedić. Muharemović je, kot smo v Slovenskih novicah nedavno razkrili, tudi sam črnograditelj na občinskih in kmetijskih zemljiščih. Tudi projektant, ki je izdelal gradbeno dokumentacijo za Dedića, Elvis Čatić je po rodu iz istega mesta kot kriminalist in uradnik – vsi so iz Cazina.

Odličen kriminalist

Dimitrij Marušič, Policijska uprava Koper, vodja službe direktorja, višji samostojni policijski inšpektor II, je na novinarska vprašanja odgovoril takole: »Delo javnega uslužbenca vsa leta ocenjujemo kot odlično, z domnevnimi gradnjami javnega uslužbenca nismo seznanjeni, prav tako nismo seznanjeni z domnevnimi nepravilnostmi glede domnevnih poskusov legalizacije domnevne črne gradnje, zato jih ne moremo komentirati.« Glede na to, da se Dediću zadnji mesec in pol zelo mudi z urejanjem dokumentacije, pristojni uradi pa delajo dopoldne, nas je zanimalo, ali črno gradnjo ureja med službenim časom? »Javni uslužbenec Nermin Dedić je bil oktobra 2017 dva dni odsoten zaradi bolniškega staleža, od 24. 10. 2017 pa koristi letni dopust.«

O kriminalistu, ki je policist od svoje polnoletnosti, so nam s PU Koper pojasnili, da je »javni uslužbenec Nermin Dedić v policiji zaposlen od leta 1991. Leta 2007 je bil premeščen v Sektor kriminalistične policije, Oddelek za gospodarsko kriminaliteto, kjer opravlja dela v nazivu kriminalistični inšpektor specialist I. Uvrščen je v 42. plačilni razred, za katerega znaša bruto plača 2198,84 evra.« 


Brez odziva

Večkrat smo poskušali navezati stik z Dedićem, a je za nas, tudi potem ko se je skladno z zakonom o medijih rok za pojasnila njegove plati iztekel, ostal nedosegljiv. Poslali smo mu novinarska vprašanja na službeni elektronski naslov, jih posredovali pristojnim na PU Koper, v vednost ministrstvu za notranje zadeve, se dvakrat odpravili po njegovo izjavo v Koper, kjer ima Dedić stanovanje, bili smo v naselju, kjer gradi in kjer ima kriminalist prijavljeno stalno bivanje. V službi ni bil dosegljiv, od 24.10. je bil na letnem dopustu, njegov namestnik nas je prijazno obrnil na kolega Dimitrija Marušiča, ki je v nekaj urah odgovoril na vsa naša novinarska vprašanja, Dedić pa nič. Na mobilno številko, ki jo uporablja že leta, smo ga poklicali neštetokrat, a telefona ne dvigne, klicev ne vrača. Kljub temu da nam je tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec pred dnevi sporočila, da je končal letni dopust, da je v službi, je za novinarje do zaključka redakcije ostal nedosegljiv.

 

Deli s prijatelji