PREISKAVA

Kriminalist Jamnik prepričan, da posel z NPU ni bil zakonit

Objavljeno 22. oktober 2013 18.46 | Posodobljeno 22. oktober 2013 18.49 | Piše: STA, P. J.

»Jasno je, da ministrstvo ni najelo stavbe, da bi omogočilo boljše delovanje NPU, ampak zato, da se je Ram Investu omogočilo oddajo teh prostorov.«

LJUBLJANA – Kriminalist Pavel Jamnik, ki je kot priča danes nastopil v nadaljevanju sojenja nekdanjemu državnemu sekretarju na notranjem ministrstvu Damjanu Lahu, je ocenil, da posel pri najemu stavbe za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) ni bil zakonit. Ostale priče tega mnenja niso delile.

Navodila je dobila od Laha

Sume, da zadeva ni potekala, kot bi morala, je Jamnik, ki je bil član pogajalske skupine za določitev cene najema stavbe, utemeljeval s svojimi 15-letnimi izkušnjami preiskovanja gospodarskega kriminala. Izpostavil je tudi, da se dokumenti o sodelovanju ministrstva s podjetjem Ram Invest med aprilom in decembrom 2010 niso knjižili, čeprav je pri tem projektu po Jamnikovih besedah delalo 15 ljudi, najmanj trikrat na teden.

Na ministrstvu se je namreč knjižil prav vsak dokument ali elektronska pošta, je pojasnil. Hkrati pa je na vprašanje obrambe odgovoril, da tudi sam ni knjižil dokumentov in korespondence, ki jo je imel z Alenko Lomovec Alič iz direktorata za logistiko, s katero sta sodelovala glede najema stavbe.

Lomovec Aličeva naj bi mu med pripravo analize vseh stavb, med katerimi so se odločali pri iskanju primernih prostorov, dejala, da mora biti stavba na Dimičevi predstavljena kot najprimernejša. To navodilo naj bi Lomovec Aličeva dobila od Laha, je še povedal Jamnik in večkrat dodal, da se je omenjena uslužbenka Laha zelo bala. Ko je Lahov zagovornik prebral izpoved Lomovčeve iz preiskave, kjer teh Jamnikovih navedb ni potrdila, je Jamnik sklepal, da je Lomovčeva na ta strah očitno pozabila.

Izjave se razlikujejo

Nadaljeval je, da je bila cena najema za kvadratni meter stavbe znana, še preden je bila stavba dograjena, čeprav se je kasneje s tem ukvarjala posebna skupina, v kateri je deloval tudi sam. Zadnji sestanek te skupine, na katerem so govorili o ceni najema, je tako označil za »igrico«.

»Jasno je, da ministrstvo ni najelo stavbe, da bi omogočilo boljše delovanje NPU, ampak zato, da se Ram Investu omogočilo oddajo teh prostorov,« je menil. Ker so se izpovedi ostalih prič – zvrstilo se jih je še pet – razlikovale od Jamnikovih, je ta dejal, da je zase prepričan, da ne laže, »če pa drugi to počnejo, je to njihova odločitev«.

Med drugim je na ljubljansko okrajno sodišče, kjer sodijo Lahu, prišel predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič, ki je bil v času najema stavbe državni sekretar na notranjem ministrstvu. Sam projekta ni podrobno spremljal, je pojasnil in zanikal poznanstvo z direktorjem Ram Investa Igorjem Jurijem Pogačarjem, le na otvoritvi prostorov mu je čestital. Ko so se pojavile govorice, da se Pogačar pozna s tedanjo notranjo ministrico Katarino Kresal, pa mu je Kresalova dejala, da te govorice ne držijo.

Za Jamnika je dejal, da je ministrstvo vedno imelo svoje »klike« in Jamnik ni mogel biti prepoznan kot podpornik politične opcije, ki je bila tedaj na oblasti. Sojenje se z novimi zaslišanji prič nadaljuje v četrtek.

 

Deli s prijatelji