NA KOŽO

Kresnička Triglav

Objavljeno 30. maj 2015 00.15 | Posodobljeno 30. maj 2015 00.15 | Piše: Bojan Budja

Ladjedelnica Almaz obstaja od leta 1901, naj me vrag, če ni Triglav med njenimi prvenci.

Slovenci smo dokazano humanitarni, rade volje in nesebično pomagamo ljudem v stiski. Na več načinov, nekateri predvsem z besedami. Tokrat bomo pomagali Neslovencem, mama EU nam je namenila skrb za 702 begunca. 495 naj bi bilo Eritrejcev in Sircev, ki so jih italijanske in grške obalne straže pobrale s plovil na razburkanem Sredozemskem morju in so trenutno v begunskih taboriščih, dodatnih 207 migrantov naj bi prišlo k nam s preostalih kriznih žarišč. Ker smo humani, jih bomo zagotovo sprejeli odprtih rok, vsaj podobno, kot smo sredi devetdesetih sprejemali naše eks brate in sestre med bratsko morijo po eks bratskih republikah bivše Juge.

Berem in slišim, da bomo pomagali tudi z našo edino vojno ladjo, Triglav imenovano. Z njo naj bi iskali in reševali uboge afriške begunce z njihovih čolničkov, s katerimi se podajajo na pot upanja. Ne nujno tudi preživetja, saj jih na tisoče nikoli ne pride na cilj. Njihova grobnica je morje. In njih novo upanje naj bil prav naš Triglav. Ladja, ki ni ladja, ampak patruljni čoln. Zvarili so ga Rusi, spada v razred svetljak, po naše kresnička. Dobili smo ga v zameno za ruski klirinški dolg, naši vladni veleumi so celo zavrnili ponujene vreče rubljev, misleč, da bodo izbarantali še kaj več; na koncu je v hektolitre slovenske slanice 21. novembra 2010 ponosno zaplul Triglav. Že bežen pogled nanj pokaže, da gre za starodobni primerek vojnega plovila, izdelan v ladjedelnici Almaz v Sankt Peterburgu. Kdaj, ne ve nihče. Datum prve splovitve je najstrožje varovana vojna tajna. Z razlogom. Almaz obstaja od leta 1901, naj me vrag, če ni Triglav med njenimi prvenci.

No, prav ta Triglav je pred poldrugim letom že rezal brazde po Sredozemlju in med operacijo Mare Nostrum pomagal iskati in reševati afriške begunce na poti do Italije. Našel in rešil ni nobenega. Očitno je imel preveč dela s samim seboj. Pa za nameček še s takratno našo prvo damo Alenko in njenim obrambnim ministrom Romanom, ki sta v napol vojaških cunjah prifrčala na palubo in ponosno zaigrala podobo Baracka Obame med njegovim obiskom ameriških enot v Iraku.

Kresnička Triglav, želim ti mirno morje! Da se ne zgodi, da te rešujejo afriški begunci sredi razburkanih sredozemskih valov.

Deli s prijatelji