IZBRISANI

Kresalova spomnila Janšo: Gospodje, sodba je jasna

Objavljeno 03. julij 2012 13.00 | Posodobljeno 03. julij 2012 13.00 | Piše: D. P.

Pri izbrisu naj bi imela glavno besedo Lojze Peterle in Igor Bavčar.

Ušesne mešičke spet krasijo uhani.

LJUBLJANA – »Avtorji izbrisa so znani. To je bila prva slovenska vlada z Lojzetom Peterletom na čelu, v kateri je bil notranji minister Igor Bavčar, svetovalec vlade v kabinetu notranjega ministra pa je bil današnji minister za notranje zadeve,« je tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal dodala svoje k polemiki in odzivom na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, ki je vsakemu izmed tožeče šesterice dosodilo 20.000 evrov odškodnine. Ker gre za 25.671 ljudi, to znese nekaj več kot pol milijarde evrov.

Neznanje v izjavah

Nekdanja prva dama LDS je prepričana, da vladajoča koalicija v dneh po razsodbi Evropskega sodišča za človekove pravice bolj ali manj (ne) spretno manevrira okoli vprašanja izbrisanih. Večina njenih predstavnikov po besedah Kresalove v svojih izjavah izkazuje predvsem svoje neznanje o izbrisu in konkretni sodbi, tisti, ki o tem nekaj vedo in sedijo v vladi, pa prst krivde obračajo nazaj.

Sodba je jasna

»Zatorej, gospodje. Lahko nas še naprej žalite, lahko še naprej zagovarjate kršenje človekovih pravic, lahko še naprej slovensko javnost prepričujete, da do izbrisa po vašem mnenju sploh ni prišlo, vendar sodba je jasna,« je sklenila Kresalova, ki je ob tem opozorila, da bodo morali odločitev sodbe izvršiti tisti, »ki ste izbris povzročili ali pa ste se dolgi dve desetletji na vse kriplje trudili, da tega vprašanja ne bi na dostojen, človeški in pravno primeren način uredili«.

Deli s prijatelji