OBTOŽNI PREDLOG

Kresalova Kanglerju: »Obrnite prst vase«

Objavljeno 10. februar 2012 19.22 | Posodobljeno 10. februar 2012 19.36 | Piše: T. L., STA

Razlog: kot notranja ministrica se ni odzvala na pritožbe zoper delo policije.

Kangler Kresalovi očita, da se kot notranja ministrica ni odzvala na pritožbe zoper delo policije.

MARIBOR – Mariborski župan Franc Kangler in prvi mož mariborske Snage Ivan Hajnšek sta v četrtek na kazenski oddelek okrajnega sodišča v Ljubljani vložila obtožna predloga proti nekdanji ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal. Tako sta se odločila, ker se Kresalova kot notranja ministrica ni odzvala na njune pritožbe zoper delo policije.

Eno ovadbo ljubljanska tožilka že zavrnila

Kangler se je tako odločil zaradi nedavnega sklepa ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva, s katerim je tožilka Mojca Gruden zavrnila njuni kazenski ovadbi zoper Kresalovo. Tožilka je namreč ugotovila, da Kresalova ni opustila uradne dolžnosti, s tem ko o pritožbah zoper predhodno vložene kazenske ovadbe proti Kanglerju in Hajnšku ni odločala, saj naj bi zanjo ne bi bila pristojna.

Sklep tožilke je Kanglerja presenetil, saj je zoper Kresalovo podal kazensko ovadbo zaradi zlorabe položaja. Po njegovih besedah je iz njegovega dopisa takratni notranji ministrici (poslanega maja lani) razvidno, da je sam v zvezi z različnimi kaznivimi dejanji kazensko ovadil direktorja generalne policijske uprave Janka Gorška in še nekatere druge policiste. Poslal pa je tudi obremenilno dokumentacijo in izrazil pričakovanje, da bo ministrica v skladu s predpisi zoper ovadene uvedla disciplinski postopek in notranjo preiskavo. O teh ugotovitvah je Kangler želel biti obveščen.

Kangler z odgovorom Kresalove ni bil zadovoljen

Mariborski župan je prepričan, da bi v skladu z zakonom Kresalova morala po prejemu dopisa tega obravnavati kot pritožbo in v 30 dneh nanj tudi odgovoriti. Notranja ministrica mu je po izteku 30 dni odgovorila, da je dopis prejela, vendar pa naj njegovih zahtev po uvedbi notranje preiskave ne bi upoštevala.

»Čas bi že bil, da prst obrne vase in se sprijazni s tem, da pravna država za vse velja enako, tudi zanj, in da njegovo neutrudno blatenje drugih tega ne bo spremenilo,« je na obtožbe odvrnila Katarina Kresal.

Prepričan je, da ima dokaze

Iz omenjenih razlogov se je Kangler odločil, da bo po izdanem sklepu tožilke kot subsidiarni tožilec na pristojno sodišče vložil obtožni predlog zoper Kresalovo. Prepričan je, da obstajajo vsi elementi kaznivega dejanja, nekdanja ministrica pa da je utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja. To naj bi bilo mogoče po njegovem dokazati tudi na podlagi listin, ki jih je sama podpisala ter jih poslala njemu in Hajnšku.

Niso izključeni novi obtožni predlogi

Ob tem je župan še napovedal, da bo, če bodo podobno usodo doživele tudi nekatere druge njegove vložene ovadbe proti policistom, na podlagi materialnih dokazov, s katerimi razpolaga, in nekaterih že izdanih ugotovitev sodišča, predvsem v zvezi z zadevama Doma pod gorco in Toplarna, ravnal enako ter tudi zoper nje vložil obtožne predloge kot subsidiarni tožilec.

V kakšni državi pa živimo, se sprašuje Kangler

Kangler se je dotaknil tudi izjav direktorja mariborske policijske uprave Danijela Lorbka, da nekatera njegova ravnanja razume kot pritisk na policiste. »Zato ga javno sprašujem, kako je kot direktor ukrepal glede na moje v javnosti večkrat izrečene obtožbe, da bi preveril, ali so bile moje navedbe resnične ali ne. V kakšni državi pa živimo, če se pritožim na postopek policista, pa tega postopka potem nihče ne obravnava,« je še dejal mariborski župan.

Deli s prijatelji