AFERA NPU

Kresalova je na sodišču izgubila

Objavljeno 04. januar 2012 10.53 | Posodobljeno 04. januar 2012 10.53 | Piše: T. L.

Najem razvpite stavbe NPU: na upravnem sodišču so njeno tožbo za odpravo mnenja KPK zavrnili.

Kresalova, tudi predsednica stranke LDS, se mora zaradi poslov s stavbo NPU pogosto zagovarjati.

LJUBLJANA – Katarino Kresal je odnesla afera z najemom stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da je šlo pri najemu razvpite stavbe na Dimičevi cesti za elemente korupcijskih dejanj. Ob odstopu z mesta notranje ministrice je Kresalova napovedala, da bo po pravni poti dokazala svojo »nedolžnost« oziroma pokazala, da se tudi različne inštitucije (KPK, računsko sodišče), motijo. Tako je proti mnenju protikorupcijske komisije vložila tožbo na upravno sodišče, v kateri je zahtevala odpravo mnenja. Vložena tožba pa je bila, kot piše današnji Dnevnik, pred božičnimi prazniki zavrnjena.

Gre na vrhovno sodišče

Republiško upravno sodišče se je glede odločanja v tej zadevi namreč izreklo za stvarno nepristojno, zadevo pa je odstopilo v reševanje ljubljanskemu okrajnemu sodišču. Kot je za Dnevnik povedala Kresalova, gre za prvostopenjski sklep, ki še ni pravnomočen. »Ker odločitev Upravnega sodišča RS ne vsebuje razlogov o odločilnih dejstvih in je kot takšna po mojem mnenju napačna (saj so v predmetni zadevi podani vsi pogoji za odločanje v upravnem sporu), nameravam pri Vrhovnem sodišču RS v zakonskem roku vložiti pritožbo,« je za omenjeni časnik odločitev upravnega sodišča komentirala Kresalova.

Z odločitvijo upravnega sodišča pa so zadovoljnejši v protikorupcijski komisiji, kjer so že ob prejemu tožbe Kresalove septembra lani upravno sodišče pozvali k zavrnitvi tožbe. Zato so takšno odločitev tudi pričakovali. Ob tem pa so poudarili, da glede nadaljnjih postopkov pač ne vedo, ali se bo Kresalova na odločitev pritožila, kot tudi ne, ali bo vztrajala pri postopku zoper Republiko Slovenijo pred rednim sodiščem.

Kresalova je po porazu stranke na predčasnih volitvah decembra lani nepreklicno odstopila z mesta predsednice LDS, stranko pa bo vodila do volilnega kongresa, ki bo predvidoma februarja ali marca.

Deli s prijatelji