IZBRISANI

Kresalova bi odpravljala krivice

Objavljeno 26. februar 2012 17.55 | Posodobljeno 27. februar 2012 11.08 | Piše: P. J.

Zmotilo jo je, da namerava vlada naloge urada za enake možnosti preseliti na resorje.

Katarina Kresal

LJUBLJANA – Nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal je bila v prejšnjem mandatu ena izmed tistih, ki se je zavzemala za ureditev statusa izbrisanih v Sloveniji. V zapisu na svojem blogu je okrcala Janševo vlado, ki je zmanjšala število ministrstev in nakazala zmanjševanje števila uradov. 

Neenakost je dejstvo

Kresalova se ne strinja s statusom, ki ga je nova vlada dala kulturi, uradi, ki jih nameravajo ukiniti, pa so po njenem mnenju izbrani »brez tehtnega premisleka in strokovnih argumentov«. Z njihovo ukinitvijo bodo po njenem »okrnjene osnovne pravice posameznikov v družbi«. Pravi, da je dejstvo, da je v slovenski družbi še vedno neenakost med spoloma. »Ta neenakost se kaže pri iskanju zaposlitve, diskriminaciji žensk ali visoki družbeni toleranci do družinskega nasilja.« In urad, ki se bori proti temu in na to opozarja, je tisti za enake možnosti.

Vlada bo na resorje porazdelila naloge urada za verske skupnosti, urada za narodnosti, urada za enake možnosti in vladne službe za podnebne razmere.

Odpravljanje krivic

»Pred natanko 20 leti je slovenska država z izbrisom storila eno največjih krivic in kršitev človekovih pravic v naši družbi. In dolgih 17 let je moralo miniti, da nam je uspelo, ob velikem nasprotovanju nekaterih političnih strank in posameznikov, to sramotno dejanje iz naše polpretekle zgodovine popraviti,« je zapisala Kresalova.  Priznava, da bi lahko bil zakon boljši, vendar krivic, ki so nastale, ni mogoče popraviti z eno potezo. Zakon je po njenem šele začetek, na plečih nove vlade pa je, da nadaljuje delo, kjer so ga oni končali.

Kje varčevati?

»Zato na področjih, kot so enakost med spoloma v najširšem pomenu besede, nasilje nad ženskami, socialna vključenost, trgovina z ljudmi, spolno izkoriščanje, družinsko nasilje …, potrebujemo nadzor vladnih in nevladnih organizacij, ki bodo nenehno opozarjale na kršitve in diskriminacije v naši družbi. Slovenska družba si ne sme in ne more privoščiti novih krivic. Se bomo res v imenu nekaj privarčevanih evrov odrekli tistim, katerih poslanstvo je opozarjanje na ta del naše družbe?« zaključuje Kresalova.

Plačali študente

Generalni sekretar stranka LDS je sporočil, da je LDS  končno  poplačala tudi vse študente, ki so v okviru volilne kampanje sodelovali s stranko. 

Deli s prijatelji