Krematorij namesto vinske fontane

Na Račkem Vrhu pri Radencih bodo uredili samopostrežni in samoplačniški vinotoč; na razgledni točki tudi parkirišče za avtodome in avtobuse.
Fotografija: Na vrhu, ki je kot naravni stolp, naj bi uredili tudi postajališče za najmanj štiri avtodome. FOTO: Arhiv občine Radenci
Odpri galerijo
Na vrhu, ki je kot naravni stolp, naj bi uredili tudi postajališče za najmanj štiri avtodome. FOTO: Arhiv občine Radenci

Potem ko je Štajerska v bližini Maribora dobila svojo prvo vinsko fontano, se nekaj podobnega obeta v vinorodnih Kapelsko-Radgonski goricah. Najpozneje prihodnjo jesen naj bi namreč svojo fontano z žlahtno kapljico dobili tudi v okolici Radencev. Vinsko fontano načrtuje občina Radenci, in sicer le streljaj od središča kraja, na Račkem Vrhu v osrčju kapelskih vinorodnih gričev. Tam so že kupili stavbo pod spomeniškim varstvom in pripadajoče zemljišče v skupni velikosti približno 1000 kvadratnih metrov. Po besedah župana Romana Leljaka želijo nepremičnino spremeniti v sodobno turistično točko. Na Račkem Vrhu, kjer stoji stara domačija, zgrajena kmalu po letu 1800, so bile še ruševine hlevov, te je občina odstranila po dogovoru z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

Župan Roman Leljak veliko obljublja. FOTO: Oste Bakal
Župan Roman Leljak veliko obljublja. FOTO: Oste Bakal
Obiskovalci na Račkem Vrhu bodo lahko pokušali in tudi kupili vina okoliških vinarjev, a to ni vse. »Na voljo bodo večinoma vina iz okoliških goric, Janževega in Kapelskega Vrha ter tudi iz Radgonskih goric. Namen pa ni samo predstavitev vin, ampak predstavitev okolja, razgledne točke, Kapelskega Vrha v celoti. Želimo omogočiti domačinom, da se priključijo in prodajajo domače izdelke, tam imamo veliko čebelarjev, proizvajalcev suhih salam in veliko drugih ponudnikov. Naša želja je, da bodo vsi del turistične točke,« pravi Leljak in dodaja, da naj bi vinska fontana delovala na samopostrežni in samoplačniški način. Le za čiščenje bo treba najti kader.

Prvih pet let naj bi bila turistična točka brez vstopnine, plačati bo treba le vino iz fontane, posebej pa bo postavljena mineralna voda radenska.

Domačija, zgrajena okoli leta 1800, je spomeniško zavarovana.
Domačija, zgrajena okoli leta 1800, je spomeniško zavarovana.
Stara domačija stoji nad 300 metri in z Račkega Vrha je prelep razgled daleč naokoli. Vidi se tudi razgledni stolp Vinarium, seveda Radenci, Murska Sobota in Avstrija. »Mi imamo tu naravni stolp, kjer bomo uredili postajališče za najmanj štiri avtodome, parkiranje pa bo možno tudi za avtobuse,« razkriva načrte župan Leljak. Postajališče in vinska fontana naj bi bila nared do 1. prvega septembra naslednje leto. Naložba je vredna 120.000 evrov in naj bi bila vsaj 80-odstotno financirana z evropskimi sredstvi. Na Račkem Vrhu bo večnamenski prostor za piknike, ki ga bodo lahko uporabljali vsi: občani, ponudniki turističnih kapacitet in seveda turisti, tako dnevni izletniki kot gostje iz Radencev. Območje bo opremljeno z brezplačnim internetom, kar je v časih, ko marsikdo težko živi brez pametnega telefona in drugih naprav, zelo pomembno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije