KAJ PRAVI VLADA?

Krediti v frankih: pod drobnogledom še delovanje bank

Objavljeno 22. januar 2015 16.13 | Posodobljeno 22. januar 2015 16.13 | Piše: T. L.

Banka Slovenije je aktivno opozarjala na tveganja pri jemanju kreditov v drugi valuti, vprašanje pa je, ali so tako ravnale tudi banke. To bo vlada še proučila, pravi Mramor.

LJUBLJANA – Vlada je danes nadaljevala podaljšano proračunsko sejo, na kateri so določili postopke in datume, o katerih bodo v prihodnjem tednu razpravljali. Minister za finance Dušan Mramor pravi, da je 2,8-odstotni deficit cilj, ki je v skladu z evropskimi cilji. Kar se tiče rebalansa proračuna, Mramor zagotavlja, da bo naredil vse, da bo naslednji teden glede rebalansa proračuna vse jasno. 

Minister je povedal, da ukrepi za občine, ki so že bili najavljeni, ostajajo, je pa vlada določila 20 področij, na katerih bo poskušala priti do sistemskih sprememb, s katerimi bodo omogočili znižanje stroškov občin, s čimer bi se razbremenil tudi proračun. 

Krediti v frankih: Banka Slovenije ravnala ustrezno, za banke še ne vedo

Obravnavali so tudi gradivo, ki se nanaša na problematiko rasti švicarskega franka in vpliv na upniško-lastniška razmerja. Pregledali so, kaj se je s švicarskim frankom dogajalo od leta 2003 naprej in kako so se na to odzivale pristojne institucije (predvsem Banka Slovenije). Mramor je opozoril, da gre pri jemanju kreditov za pogodbeni odnos med stranko in banko. Država ima na tem področju kot varovalko le zakon o potrošniških kreditih, ki določa, da mora biti kreditojemalec dobro poučen o vseh pogojih kredita, ki ga jemlje.

Vprašanje, ki se pojavlja, je, ali so bili kreditojemalci opozorjeni na tveganje jemanja kredita v drugi valuti, pravi Mramor, zato so pregledali delovanje Banke Slovenije in ugotovili, da so v njej na tveganja od leta 2005 vseskozi aktivno opozarjali. O tem, ali so banke priporočilom sledile, pa vseh podatkov še nimajo. 

»Imamo jasno sliko, kaj je naredila Banka Slovenije, nimamo pa jasne slike, kaj so s temi priporočili naredili v bankah. Ko bo to jasno, se bomo odločili, kako ukrepati,« pravi Mramor. Dodaja, da se bodo pogovorili z Združenjem bank Slovenije, da se najdejo rešitve za ljudi, ki so se znašli v težavah.

In kakšne so možnosti kreditojemalca? Da se pogovori z banko o mogočem predčasnem odplačilu kredita, kar daje možnost tudi zakon, lahko se dogovori o odlogu plačila ali o spremembi posojila v evre. Če bo treba, bo vlada reagirala, pravi Mramor, ki od bank pričakuje, da bodo stopile nasproti komitentom. »Naredili bomo vse, da banke pomagajo, če bodo potrebni drugi ukrepi, bomo to proučili in nato ukrepali.«

Za uskladitev pokojnin ni denarja

V letošnjem proračunu ni prostora za povečanje pokojnin, je Mramor jasno odgovoril na zahteve upokojencev po uskladitvi pokojnin. 

 

Deli s prijatelji