BONITETNA OCENA

Krediti: Nove težave za komitente NLB

Objavljeno 14. marec 2013 11.39 | Posodobljeno 14. marec 2013 11.39 | Piše: T. L., STA

Banka Slovenije ob znižanju bonitete NLB: Ključni so ukrepi za izboljšanje pogojev poslovanja realnega sektorja.

Delničarji bodo na skupščini odločali o dokapitalizaciji banke.

LJUBLJANA – Banka Slovenije ocenjuje, da je torkovo znižanje bonitetne ocene Nove Ljubljanske banke (NLB) posledica nedavnega znižanja bonitetne ocene države in težav, ki jih ima NLB zaradi poslabševanja kreditnega portfelja. Ključno se jim zdi, »da se sprejmejo ukrepi, ki bi pomagali predvsem k izboljšanju pogojev poslovanja za realni sektor«.

Težave z zadolževanjem, vplivalo bo tudi na kreditiranje

»Zaradi povezanosti bonitete bank in države je sedanje znižanje bonitetne ocene NLB po eni strani posledica nedavnega znižanja bonitete države kot tudi težav, ki jih ima sama banka zaradi poslabševanja kreditnega portfelja banke, saj je vedno več kreditojemalcev nezmožnih vračati kredite zaradi težkih gospodarskih in družbenih razmer,« so zapisali v Banki Slovenije.

Nižja bonitetna ocena NLB bo po njihovem mnenju vplivala predvsem na dostopnost in ceno zadolževanja banke na medbančnem trgu, s tem pa bo vplivala tudi na pogoje in možnosti kreditiranja komitentov banke.

Nujni ukrepi za izboljšanje razmer poslovanja realnega sektorja

Spomnili so, da je Banka Slovenije že od leta 2009 od NLB zahtevala zagotovitev ustreznega kapitala in pozivala kvalificirane lastnike, da banki zagotovijo potrebni kapital. Banka je bila v tem obdobju tudi večkrat dokapitalizirana in je tako izpolnjevala predpisane kapitalske zahteve.

»Vendar se zaradi izgub iz poslovanja banke v zadnjih treh letih, ki so posledica predvsem potrebe po oblikovanju rezervacij za slabe kredite podjetij, ki so se jim od začetka krize dalje pogoji poslovanja in finančni položaj močno poslabšali, potreba po krepitvi kapitala ne zmanjšuje,« je opozoril regulator. Zato se mu zdi ključno, »da se sprejmejo ukrepi, ki bi pomagali predvsem k izboljšanju pogojev poslovanja za realni sektor«.

Ena največjih bonitetnih hiš na svetu Moody's je v torek dolgoročno kreditno oceno NLB znižala z B2 na Caa2, obete za naprej pa je ocenila kot negativne. Znižanje ocene je utemeljila z nadaljnjim slabšanjem kreditnega portfelja banke in slabimi rezultati poslovanja, ki negativno vplivajo na kapitalski položaj banke.
 

Deli s prijatelji