ODERUŠKO

Kredit vzeli za obnovo, zdaj bodo hišo izgubili

Objavljeno 26. januar 2014 12.50 | Posodobljeno 26. januar 2014 12.51 | Piše: Oste Bakal

Ornikovi so najeli stanovanjsko posojilo pri avstrijski posojilnici.

Stara hiša. Foto: Oste Bakal

KRIŽEVCI PRI LJUTOMERU – Vse več je socialno ogroženih družin, med njimi je tudi petčlanska Ornikova iz Iljaševcev 15 v občini Križevci pri Ljutomeru. Triinštiridesetletna Terezija in njen 37-letni mož Milan, ki sicer izhajata z območja Gornje Radgone, se skupaj s potomci, 24-letnim Silvom, 15-letno Adriano in 10-letno Niko, bojijo vsakega novega dne. Da bi jim uspelo obdržati hišo, skoraj ni mogoče, saj jim za ovratnik dihajo sodni izvršitelji. Posojil, ki so jih pred leti najeli za stanovanjske namene, že dolgo ne zmorejo več odplačevati. Brez iznajdljivosti in predvsem sreče, brez pomoči dobrih ljudi in širše družbene skupnosti bodo oderuški krediti iz sosednje Avstrije odnesli še en dom in na družbeno dno pahnili še eno družino.

Odrasla pri rejnikih

Terezija, ki ne more pozabiti težkega otroštva v rejništvu pri tujih družinah, se boji, da bi podobna usoda doletela njene tri otroke. Terezija oziroma Zinka, kot jo kličejo, bo storila vse, da se jim njena bridka zgodba ne bi ponovila. Družino bi rada obdržala v prleških Iljaševcih, kjer si v lepem okolju iz nekdanje podrtije še vedno urejajo lastni dom. Na dvorišču najdeš vse mogoče: od koles do starega pohištva, od kmečkega orodja do kokoši, pa tudi nekaj mačk, dva psa. Drva za zimo so si pripravili sami. Bogve, ali jih bodo grela do pomladi ali pa bodo morali že prej stran. Za svoja leta je Zinka vse preveč pretrpela. Od ranega otroštva je živela pri rejnikih, tiste prave materinske ljubezni ni izkusila nikoli. Zaradi hudih družinskih razprtij bi ji pred nekaj leti skorajda vzeli sina in hčerko. Na srečo je še pravi čas naredila korenit življenjski rez, da ju je obdržala. Zdaj imata z novim možem Milanom še eno, najmlajšo hčerko. Končno tudi lastno streho nad glavo. Hiša je, če smo natančni, sinova last, saj so za nakup prodali njegovo, po očetu podedovano zemljo. Ker pa držijo skupaj, je tako zagotovila dom za vseh pet.

S skupnimi močmi

V minulih letih je vseh pet stopilo skupaj, z velikim odrekanjem so prišli do te skromne hiške, pove Zinka: »Z Milanom sva med temi golimi, vlažnimi zidovi začela tako rekoč iz nič, vse od žlice naprej sva si morala priskrbeti. Veliko so nama pomagali sosedje in predvsem prijatelji, iz srca sva jim hvaležna. Nisva imela vode, mirno bi lahko rekli, kaj nas to briga, pa niso! Ponjo sva hodila s šestdesetlitrskimi sodi, da smo nekako preživeli. Na srečo je Milan vešč zidarskih in drugih hišnih del, zato sva počasi, kolikor sva pač zmogla, obnavljala stare zidove. Najprej sva za silo uredila kuhinjo in spalnico. Najbolj sva se bojevala z vlago – vse stene, še posebno v kuhinji, so bile sive od plesni, zaudarjalo je po trohnobi.« Nadaljuje: »Uspelo nam je napeljati elektriko, vodovod in centralno kurjavo. Solidno smo opremili notranjost, čeprav še marsikaj manjka.« Zinka, ki je končala dveletno tekstilno šolo, prime za vsako delo, a žal več kot priložnostnega ne dobi. Z Milanom je podobno. Še več. Odkar se je poškodoval, za marsikaj težje poprime in manj ga vabijo.

Zaradi hipoteke ob vse

Da je pri Ornikovih težko, je na dlani. Najeli so hipotekarni kredit za petnajst let, vendar ga že nekaj časa ne zmorejo več odplačevati. Ko bi vsaj Silvo, ki je lesar, dobil kakšno službo! A kaj, ko teh ni. Zinka nikoli ni bila v službi, čeprav je končala dveletno tekstilno šolo. Življenje je zahtevalo drugače. Pooblaščenec Posojilnice-Bank Št. Jakob iz avstrijskega Roža je Ornikove že pred časom obvestil, da jih bo predal sodišču. Pravzaprav je pogodba že prekinjena in Ornikovi bi potrebovali kar 28.000 evrov za poplačilo vseh terjatev. Najela sta sicer 25.000 evrov, zdaj pa je treba vrniti skoraj dvakrat več, 48.000. Ker jih nimajo kje vzeti, bodo precej zanesljivo končali na cesti! Pa še bolezni jih pestijo, pove Zinka: »Imam hude težave s hrbtenico, saj so mi že pred časom ugotovili nekakšne tekoče tvorbe na njej. Pogosto mi dreveni cela leva polovica telesa, pri srcu me štiha, vsa sem slaba, ponoči ne spim, kar v zrak gledam in se sekiram. Bila sem že operirana na maternici, tukaj je tudi tumor na prsih. Milan ima poleg že omenjene poškodbe še bolečo ahilovo tetivo.«

Kljub težavam bi Zinka, še posebno Milan in Silvo, radi delali. Ker dela ne najdejo, zdaj skupaj s socialno podporo ter dokladami za dekleti prejmejo okoli 660 evrov na mesec. Potem ko poravnajo šolske stroške in položnice, jim ostane komaj še kaj. Na srečo vsaj zelenjava zraste na vrtu, kokoši pa nesejo jajca.

Kako dolgo jim bo banka upnica še pustila tako?

Prekratki za 250 evrov

Mesečni obrok stanovanjskega posojila Ornikovih znaša 250 evrov. Žal ga že dolgo ne zmorejo več poravnavati. Kdor koli lahko pomaga petčlanski družini Ornik iz Iljaševcev, naj odpre svoje srce in ji pomaga – če ne more z denarjem ali drugimi dobrinami, morda vsaj s ponudbo dela Milanu in Silvu. Fant si želi tudi opraviti vozniški izpit, le plačati ga nima s čim. 

Deli s prijatelji