POČITNICE

Krave niso vijolične, petelin ne tepe kokoši

Objavljeno 02. avgust 2017 16.48 | Posodobljeno 02. avgust 2017 16.48 | Piše: Boštjan Fon

Na počitnicah na kmetiji mobilni telefon nima kaj iskati.

Peka na koncu posujejo z moko. Foto: Boštjan Fon

PLANINA POD GOLICO – Namesto da bi se gnetli po kopališčih ali se potili na popotovanjih po vročih krajih, se lahko otroke, željne zabave, nekaj počitniškega znanja, predvsem pa vesele in odprte družbe, pošlje na Planino pod Golico. Tam, kjer se začenja pravljični raj na sončni strani Karavank, je treba povprašati po Mihu Smoleju oziroma kje stoji kmetija Pr' Uric, ki jo je podedoval po stari mami. Dva ovinka desno z glavne vaške prometnice, ki pelje z Jesenic proti Savskim jamam, bo zagotovo mimo vas pritekel fante s kokoško pod pazduho ali boste že na daleč opazili dekletce, ki kljub temu, da stoji na prstkih, veselo krtači konjiča.

Prvo pravilo vsakdanjika pri Mihu, nekoč negovalcu v Centru za usposabljanje in delovno vodenje za ljudi s posebnimi potrebami, je: mobilni telefon tu nima kaj iskati. Ko smo se smukali okoli po pašnikih in hlevih, smo uvideli, da jih otroci res ne potrebujejo. Toliko je za postoriti, raziskati in pobožati, saj ima Miha na svoji kmetiji haflinške in posavske konje ter welške in shetlandske ponije, pa avtohtono domače cikasto govedo, drežniško kozo, štajerske kokoši, škotskega mejnega in avstralskega ovčarja tja do bikca Bumbarja in mačka Cvetka. Otrokom se kmečko življenje prikupi od trenutka, ko je treba očistiti hlev, nahraniti živali, pripraviti mizo za obede in seveda pospraviti. Lahko se do mile volje jaha konjiče, vozi s kočijo po maneži, stika za jajci, ki jih znesejo kokoške..., poskrbljeno je tudi za izlete po okolici. Da bi bilo na kmetiji Pr' Uric otroku od bujenja do spanja dolgčas, ni mogoče. V ušesa pade nenavadna tihota in umirjenost. Otroci ne vpijejo, skačejo druge čez drugega ali se vsake toliko zravsajo.

Kruh iz krušne peči

Miha Smolej ima štiri mlade pomočnike, sam pa krmari celotno dogajanje od vstajanja do večernega počitka. Vešč kmečkih opravil mimogrede še speče domači črni kruh v krušni peči, pa piškote, marmeladne in navadne, naredi sir, se dogovori z otroki za kosilo ter, če se izrazi želja, spečejo, seveda skupaj, tudi prav slastne, kmečke pice. Da je na koncu Miha, glavni pek, posut z moko, je namesto sladice. Življenje na kmetiji Pr' Uric med počitnicami na Planini pod Golico je zelo prijetna izkušnja, obogatena z novim znanjem ter dognanji. Da, krave niso vijolične, psi niso nevarni, konji sploh ne trmarijo, kuharija in pospravljanje sta del vsakdana, senca je najbolj hladna pod kozolcem, najpomembnejše dognanje pa je to, da petelin ni navadna baraba! Ko skoči na kokoš in jo s kljunčkom udari še malo po glavi, je to naravno dejanje, po katerem se dobi ali jajce v ponev ali pa malega rumenega piščančka.

 

Deli s prijatelji