NA KMETIJI

Krave dajejo mleko in riž za mlečni riž

Objavljeno 24. oktober 2014 22.27 | Posodobljeno 24. oktober 2014 22.27 | Piše: Boštjan Fon

Ob obisku kmetije Dolenčevih v Vrbnjah pri Radovljici so male brihte spoznale marsikaj.

Krave, ki dajejo čokoladno mleko, so se predstavile. Foto: Boštjan Fon

Skrito za gorenjsko avtocesto, čeprav le streljaj od odcepa pri Radovljici, stoji prav posebno remek delo, ki se je začelo ustvarjati s trmo ter obilico znanja ter poguma dr. Antona Dolenca. Kmetija v Vrbnjah je živa umetnina, saj delo gospodarja nadaljujeta sinova z družinama in vnuki, tudi pravnuke imajo že pri hiši. Ker so drobižkov vajeni z domačega dvorišča, je Klemen Dolenc s širokim nasmehom povabil na obisk otročad iz skupine Morskih zvezdic vrtca Lesce.

Mleko se, to ve vsak, ki namesto v velemarketih belo tekočino nabavi pri pridelovalcih, od kmetije do kmetije razlikuje. Pri Dolenčevih s specifično pašno govedorejo zagotavljajo najvišjo raven kakovosti in okusa svežega mleka. Smrkolini iz vrtca, ki so pot začeli na pašniku, so z odprtimi očmi spremljali približevanje krav, ki so jih radovedno prišle pogledat. K sreči je med njimi stala žica in navihanci so se takoj počutili varne, le nekaj je bilo zbeganih, saj so med skoraj sto petdesetimi kravami iskali vsaj eno, ki jim je najbolj znana in je rožnata namesto črno-bela. Pa je ni bilo in kaj kmalu so ob prilagojenem povzetku reje krav iz ust gostitelja dobili varen občutek domačnosti, pa še čez kravjeke je bilo jako zabavno skakati.


Brihtne bučke na kmetiji

»Dolenčeve krave dajejo čokoladno mleko, ker so tako črne.«

»Krave jedo travo in dajejo mleko in riž.« »Riž?« »Seveda, za mlečni riž!«

»Tamle spodaj ima krava seske in od tam prideta mleko in goveja juha.«

»Jaz ne bom pil mleka!« »Zakaj?« »Ker je kozje!« »Kako kozje, saj imajo na pašniku samo krave, niti ene same koze nismo videli.« »Koze imajo skrite!«
 

Največje veselje so doživeli v hlevu, kjer so jim iz posebnih ograd priskakljali v objem nekaj dni stari telički. Božanja ni bilo ne konca ne kraja, celo pravi objemi so se vrstili in padlo je vprašanje, ali se vsaj enega lahko odpelje domov. Da bi kravica šla z njimi zvečer spat namesto plišastega medvedka...

Na zadnji državni razstavi so Dolenčevi s kravami osvojili štiri naslove šampionk in rezervnih šampionk, tako pri privesnicah kot kravah druge laktacije. Predvsem Španija, Švica in Italija dajo veliko na lepe živali, ki živijo dolgo, s tem pa dajo več kot 100.000 kilogramov mleka. Zato se na kmetiji Dolenc nabirajo nagrade, posebni zvonci, in kaj je lepšega, kot če se jih potrese. Tako silno, da se je tresla streha in je bila otroška zabava zaokrožena po tistem, ko so nadobudneži lahko tudi plezali po velikih traktorjih in si ogledali del kmetije, kjer molzejo krave in hranijo mleko.

Gostitelj Klemen je obiskovalce povabil na domačo malico s čokoladnimi ruladami, domačimi piškoti ter suhim sadjem, za nazdraviti pa so brke risali polni kozarci polnovrednega domačega mleka. Pozabljen je bil nekam čuden, nevajenim noskom celo neprijeten vonj hleva, in kravjeki, ki so se sprva lepili na neprevidne podplate, so se posušeni že odluščili z obutve.

Deli s prijatelji