ŽIVLJENJE V OBJEKTIVU

Kranjce in Korošce družita čopič in krompir

Objavljeno 18. avgust 2016 11.33 | Posodobljeno 18. avgust 2016 11.33 | Piše: Janez Kuhar

Muzej občine Šenčur do konca avgusta gosti razstavo del tretjega Ex tempora. Njen glavni namen je razbijati predsodke med narodi in širiti pozitivno energijo.

Koroški in slovenski slikarji, udeleženci tretjega šenčurskega Ex tempora s šenčurskim županom Cirilom Kozjekom (četrti z desne). Foto: Janez Kuhar.

Dogodek Ex tempore, ki povezuje umetnike iz avstrijske Koroške in iz dežele Kranjske tostran meje, že tretje leto zapored v sodelovanju z Občino Šenčur prireja društvo Sončni hribček. Minulo nedeljo je tako tam ustvarjalo 14 umetnikov, od tega pet iz Koroške, preostali pa iz domovine. Podporo pri projektu so organizatorji dobili tudi od Koroške kulturne zveze iz Celovca. Njegov spiritus agens Anton Podjed z Olševka je ob odprtju letošnje razstave v šenčurskem muzeju povedal, da jo prirejajo z zadovoljstvom in seveda z željo, da takšna srečanja odpravljajo predsodke ter hkrati ustvarjajo in krepijo dialog zbliževanja, sodelovanja in osebnega spoštovanja. Obiskovalce razstave je pozdravil šenčurski župan Ciril Kozjek, ki je bil navdušen, da šenčurski muzej gosti še eno tako bogato kulturno prireditev. V muzeju, kjer je v nadstropju tudi stalna razstava keramike, se zvrsti do ducat razstav na leto. Ob odprtju tokratne so pripravili še krajši kulturni program.

Kot pravi Podjed, je pomembno vlogo pri poznavanju slikarjev z obeh strani meje imel priznani koroški slikar Sigi Kulterer. V veliko pomoč pri razstavi pa sta mu bila tudi Miro in Franci Erzin. V Avstriji je za likovni Ex tempore v Šenčurju veliko zanimanje, tako da imajo za prihodnje leto že izpopolnjen seznam sodelujočih. »Med njimi so tako Slovenci kot nemško govoreči umetniki, ki pa znajo nekaj besed slovensko,« je na srečanju pojasnil Podjed. Kot gostje so letos na razstavi sodelovali tudi slikarji Stanko Sadjak, Jože Meglič in Isabbela Mittelstädt ter kipar Milan Ažman, poleg njih pa iz avstrijske Koroške Christin Meklin, Helena Haberz, Martin Dovjak in Franc Rasinger; iz slovenske Koroške Zoran Rožič, iz nekdanje dežele Kranjske pa Mojca Vilar, Mojca Godec, Anica Karo, Kristina Podberšič, Francka Globočnik, Franc Guček, Franci Kočar, Tone Jelovčan in Anton Podjed.

Medtem že potekajo pogovori, da bi prihodnje leto organizirali četrti Ex tempore v okviru praznika občine Šenčur, ki je 23. aprila, ko goduje sv. Jurij. Tako bi se izognili poletnemu času, ko je precej slikarjev zaradi dopustov odsotnih. Ena od pobud je tudi, pravi Podjed, da bi v Ex tempore vključili dijake oziroma študente.

Posebna strokovna komisija, ki so jo sestavljali prof. Petra Vencelj, Boge Dimovski in Ljubo Zidar, je med slikami izbrala tri zmagovalne avtorje: Zorana Rožiča z Raven na Koroškem, Martina Dovjaka iz Sel na avstrijskem Koroškem in Mojco Godec z Brda pri Ihanu. Posebno priznanje so organizatorji podelili slikarju Francu Rasingerju iz Šempetra pri Šentjakobu v Rožni dolini na Koroškem. Na slikah Rasinger upodablja starost, zgodovino, minljivost in sledove časa. Kot pravi Podjed, pa ni njegove slike brez glagolitskih črk. Imel je že dvajset razstav. Rasinger je slikar podob in besed in oboje ima sporočilo!

Veliko pozornosti je na odprtju razstave je poželo delo Christine Meklin, doma iz Pliberka na avstrijskem Koroškem, z naslovom Srečanja. Kot pravi, na kolonijah spoznava veliko novih ljudi različnih kultur. Rada slika na velika platna. V dvajsetih letih je imela deset samostojnih razstav. Te dni ima na razstavi v Celovcu na ogled 38 slik. Izdeluje tudi lutke, že več let pa okrasi za povorko na angelsko nedeljo velik voz mesta Pliberk, kjer bodo tudi letos pripravili tradicionalni sejem, imenovan Jormak, ki ga v Pliberku prirejajo že od 1393. Mojca Vilar je na okvir svoje slike Cesarice Marije Terezije dodala še krompir, ki je tesno povezan z zgodovino Slovencev. V 18. stoletju je cesarica uvedla obvezno sajenje krompirja na Slovenskem.

Razstava bo odprta do 28. avgusta ob torkih in petkih od 17. do 19. ure, ob nedeljah pa od 10. do 12. ure.

 

Deli s prijatelji