UMETNOST

Kranj napolnile 
slike Srečanj

Objavljeno 19. oktober 2012 10.20 | Posodobljeno 19. oktober 2012 10.21 | Piše: M. K.

Klavdiju Tutti uspelo z zamislijo, da kranjske galerije napolnijo slikarji.

Zamisel slikarja mag. Klavdija Tutte, da kranjske galerije napolnijo domači in tuji slikarji, se je uresničila z inovativnim mednarodnim festivalom likovnih umetnosti Srečanja.

»Kolegi v Likovnem društvu Kranj, Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov, mestni občini, Adriatic Slovenici in drugi so mi pomagali pri likovnem mreženju. Ponosni smo, da smo z več kot 570 deli vseh likovnih zvrsti napolnili 14 galerij s slikami 76 domačih in tujih umetnikov iz osmih držav,« slikar Tutta po pohodu od galerije do galerije ni skrival ponosa.

V razstavišču avle mestne občine je žirija, v kateri so bili trije kritiki in trije umetniki, podelila nagrade devetim ustvarjalcem: Janku Oraču, Marku Tušku, Klementini Golija, Majdi Skrinar, Špeli Pavli, Dubravku Baumgartnerju, Ferencu Kiralyju, Paride Di Stefanu in Katji Smerdu.

Za izjemen doprinos slovenskemu in evropskemu slikarstvu so častno priznanje izročili profesorju in akademiku Andreju Jemcu, ki je svoja velika platna abstraktne umetnosti postavil na ogled v galeriji Sava in Kokra Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine Kranj.

Pobudnik tega festivala je – čeprav časi za kulturo niso rožnati – prepričan, da bodo tudi tako poživili staro mestno jedro.

Deli s prijatelji