BRANI SE

KPK: Poslanec Zanoškar je kot župan ravnal koruptivno

Objavljeno 22. januar 2014 18.01 | Posodobljeno 22. januar 2014 18.03 | Piše: STA, P. J.

Poslanec PS na očitke KPK odgovarja, da njegov sin ni bil v privilegiranem položaju.

LJUBLJANA – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila koruptivno ravnanje občine Slovenj Gradec v času, ko jo je še vodil župan Matjaž Zanoškar, danes poslanec PS. Občina je v tistem času najprej za določen, nato pa za nedoločen čas zaposlila županovega ožjega družinskega člana, in sicer na podlagi razpisnih pogojev, ki so mu izrazito ustrezali. Poslanec PS Matjaž Zanoškar zavrača očitke o koruptivnem ravnanju pri zaposlitvi svojega sina na občini v času, ko je bil on župan. Zanoškar poudarja, da v postopku zaposlitve ni bil udeležen. Prav tako ne vidi razloga za odstop s funkcije poslanca.

Diskriminatoren razpis

Mestna občina Slovenj Gradec je 10. decembra 2008, ko je bil župan Zanoškar, objavila javni razpis za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, in sicer za določen čas. Kot opozarjajo v KPK, je bil razpis objavljen »z diskriminatornim pogojem pri zahtevani poklicni izobrazbi – profesor športne vzgoje«. Ta pogoj je bil namreč v nasprotju s pogoji, določenimi v pravilniku o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v občini.

Na razpis se je prijavil en kandidat, neuradno gre za Zanoškarjevega sina, ki je izpolnjeval razpisni pogoj (profesor športne vzgoje), in občina ga je tudi zaposlila. Da je šlo za diskriminatorno določen pogoj, dokazuje dejstvo, da je občina z razpisom iskala profesorja športne vzgoje, z izbranim kandidatom pa je sklenila pogodbo o delu pri projektu Gradnja širokopasovnega omrežja v Mislinjski in Dravski dolini, pojasnjujejo v KPK.

V KPK pa že odgovarjajo na Zanoškarjeve navedbe: »Nekdanji župan Mestne občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar je v odzivu medijem na ugotovitve komisije o zaposlitvi njegovega ožjega družinskega člana odgovoril na občini dejal, da ni imel možnosti sodelovati v postopku komisije. Ta trditev je neresnična. Osnutek ugotovitev komisije je bil pred zaključkom postopka posredovan tudi Matjažu Zanoškarju, kar potrjuje tudi poštna povratnica, ki jo prilagamo. Matjaž Zanoškar se torej o osnutku ugotovitev ni izjasnil, čeprav je to možnost imel, in torej v postopku ni sodeloval po lastni volji.«

 

Zanoškar pravi, da razpis ni bil prilagojen

Zanoškar, ki se sicer mudi v tujini, je šele izvedel za poročilo protikorupcijske komisije in z navedbami v njem ni podrobno seznanjen. Kolikor pozna zadevo, pa zavrača vsakršna namigovanja, da bi šlo pri zaposlitvi njegovega sina za korupcijska tveganja, torej da bi bil razpis prilagojen ali da bi bil sin v privilegiranem položaju. Je pa Zanoškar ob tem poudaril, da je bil kot župan le objektivno odgovoren, prav tako pa ga protikorupcijska komisija ni obveščala o ugotovitvah in se pred njo tudi ni zagovarjal.

Če pa je protikorupcijska komisija ugotovila kakršno koli kršitev zakona, od nje pričakuje, da bo to predala državnemu tožilstvu in da bo zadevo obravnavalo tudi sodišče. Tam se bo lahko po njegovih besedah oseba, ki je postopek vodila, tudi zagovarjala. Zanj so, kot pravi, merodajne le odločitve pravosodnih organov. Sicer pa se Zanoškar ne želi opredeljevati do tega, ali bi morala oseba, ki je vodila postopek izbire zaposlitve, po ugotovitvah protikorupcijske komisije odstopiti s položaja.

Oglasila se je tudi nekdanja direktorica

Na očitke KPK je v pismu odgovorila tudi nekdanja direktorica slovenjgraške občinske uprave, danes pa vodja skupne občinske uprave Koroška Lidija Požgan. Zatrdila je, da sta objava prostega delovnega mesta in sklenitev delovnega razmerja za določen čas potekali v skladu z zakonodajo. Zakon o javnih uslužbencih namreč med drugim določa, da se delovno razmerje za določen čas lahko sklene tudi zunaj sistematizacije, torej z drugačnimi pogoji za zasedbo delovnega mesta, je pojasnila.

Glede zaposlitve za nedoločen čas oz. podeljenega certifikata kot prednostnega kriterija za izbor kandidata pa je Požganova med drugim zapisala, da se je izbrani kandidat izkazal za strokovno najbolj usposobljenega. Poleg tega je šlo le za prednostni kriterij pri izbiri kandidatov, kar pa ni enako kot objavljeni pogoji za zasedbo delovnega mesta.

Da je ves postopek potekal skladno z zakonodajo, tudi na podlagi zakona o javnih uslužbencih, je po navedbah Požganove pokazal nadzor inšpekcije za javno upravo. Edino priporočilo inšpektorice je bilo, naj župan zagotovi, da bodo v prihodnje v javnih objavah prostih delovnih mest objavljeni samo tisti pogoji, ki so za zasedbo delovnega mesta določeni v katalogu delovnih mest, je še zapisala Požganova.

Deli s prijatelji