PREMOŽENJE

KPK: Janša in Janković kršila zakon

Objavljeno 08. januar 2013 12.01 | Posodobljeno 08. januar 2013 14.28 | Piše: A. L.

Janši se je premoženje v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Janez Janša se je na ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o nepravilnosti glede njegovega premoženjskega stanja za zdaj odzval le na twitterju. »Vse moje premoženje je popolnoma v skladu z mojimi dohodki v 30 letih dela,« je zapisal, pred tem pa se obregnil tudi ob KPK. »Neresno. KPK pri prodaji upošteva podatke GURS, pri nakupu pa tržno ceno.«

KPK je danes objavila zaključno poročilo nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank, ki so hkrati funkcionarji in zavezanci na tem področju. Pri dveh je odkrila nepravilnosti.

Številne nepravilnosti pri Jankoviću

Komisija je pri zavezancu Zoranu Jankoviću (PS) ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah/povečanju finančnih sredstev na bančnih računih (v vrednosti preko 2,4 milijona evrov); komisija je tudi ugotovila, da je del finančnih prilivov (208.000 evrov) v obdobju štirih mesecev leta 2011 prispel na osebni bančni račun zavezanca iz naslova verižnih transakcij, ki imajo svoj začetek v podjetju, poslujočem z Mestno občino Ljubljana (MOL); ta sredstva niso samo neprijavljena komisiji, ampak so tudi izrazito obremenjena s korupcijskimi tveganji, tveganji glede nedovoljenega lobiranja ter nasprotja interesov v najširšem smislu in sumov zlorabe položaja.

image

Ko so Jankovića soočili z nepravilnostmi, je odvrnil: »Glede sprememb enostavno ne vem, kaj povedati. Nisem čutil potrebe, ker se premoženje ni spremenilo.« Zavezanec je bil na razgovoru pred senatom komisije 14. junija 2011 vprašan po izvoru gotovine, ki jo je položil na svoj TRR pri Banki Koper, pri čemer je povedal, da se ne spomni točno, iz katerega vira je v letih 2007, 2010 in 2011 prejemal gotovinska sredstva v skupni vrednosti 36.300 evrov, ki jih je v tem obdobju večkrat zaporedoma polagal na svoj transakcijski račun (omenil je možnost, da je šlo za vračila posojil, dana v ožjem družinskem krogu, vendar nadaljnjih izkazov ali dokazil kljub pozivu komisije ni predložil), poroča KPK.

Sine, čas je, da očetu kaj vrneš

Janković je na razgovoru senatu komisije na vprašanje, na kakšen način pride do posameznih izplačil na njegov TRR, odgovoril: »Ko potrebujem denar, pokličem, pa rečem, dragi moj sine, čas je, da kaj vrneš atu … Približno tako izgleda.« Na izrecno vprašanje komisije je dodal, da ga ne zanima, od kod sinu denar. »Da pa je prepričan, da je vse zakonito, da za vse obstajajo pravne podlage, posojilne pogodbe, asignacije ipd.; predvsem pa, da vse postopke na MOL vodijo zakonito in transparentno. Kljub vsesplošnemu upadanju pravnih in političnih standardov v zadnjem času v RS komisija tovrstnega pavšalnega zagovora ne more sprejeti, saj gre v konkretnem primeru za enega najvidnejših slovenskih politikov, predsednika največje parlamentarne stranke in župana prestolnice Slovenije,« je v poročilu zapisala protikorupcijska komisija.

Komisija resničnosti te navedbe ne more ne potrditi ne ovreči, saj nima pooblastil (zaslišanja, prikriti preiskovalni ukrepi ipd.), s katerimi bi lahko ugotavljala oziroma dokazovala, da je zavezanec vnaprej seznanjen z izvorom sredstev, iz katerih dobiva poplačilo dolga, ali da morda celo izrablja svojo funkcijo oziroma vpliv za pridobivanje teh sredstev ali to počne kdo od članov njegove družine.

image

Janševo premoženje se je nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo

Komisija je pri zavezancu Ivanu Janezu Janši (SDS) ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev; nadalje je komisija ugotovila, da se je premoženje zavezancu – glede na ugotovljene uradne vire dohodkov in premoženja – v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov; komisija je tudi ugotovila, da je zavezanec v nadzorovanem obdobju z obliko sofinanciranja nakupa nepremičnine od zasebnega podjetja s pravnim poslom na škodo tega podjetja pridobil premoženjsko korist v višini okoli 100.000 evrov, pri čemer je bil posel po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

image

O Janševem zagovoru je komisija zapisala: »Zavezanec v postopku ni celovito, razumljivo oziroma prepričljivo pojasnil načina pridobitve teh sredstev ali  virov financiranja, v delu svojih odgovorov pa je navajal tudi preverljivo neresnične podatke.«

Pri nakupu trisobnega stanovanja v Ljubljani so ugotovili, da je del kupnine prispeval brat R. J. (Rajko Janša, op. p.). »Zavezanec je za trisobno stanovanje v Ljubljani, katerega nakupna cena je bila 325.000 evrov, plačal aro julija 2009 (tako izhaja iz pogodbe) in sklenil kupoprodajno pogodbo 29. septembra 2010, pri čemer je idealni solastnik polovice stanovanja. V razgovoru pred komisijo je zavezanec zatrdil, da sta z ženo poravnala vsak polovico kupnine. Komisija je v okviru svojih zakonskih pooblastil ugotovila, da je zavezanec iz znanega vira (kredit pri banki) poravnal zgolj 130.000 evrov, 15.000 evrov kupnine je plačal brat zavezanca R. J., preostanek kupnine pa žena zavezanca.«

Pet predsednikov brez napake, Janše in Jankovića pa KPK ne more razrešiti

Komisija pri zavezancih Karlu Viktorju ErjavcuLjudmili NovakBorutu PahorjuGregorju Virantu in Radovanu Žerjavu ni ugotovila kršitev zakona glede obveznosti poročanja komisiji niti neskladnosti med vrednostmi ugotovljenega dejanskega premoženja, ki je osnova za odmero davčnih obveznosti, in prijavljenega premoženja oziroma nesorazmernega povečanja premoženja na območju Republike Slovenije v času opravljanja njihovih javnih funkcij.

Komisija v primeru predsednika vlade in SDS Ivana Janeza Janše ter župana MOL in predsednika PS Zorana Jankovića nima zakonskih možnosti zahtevati njuno razrešitev z javnih funkcij.

Deli s prijatelji