DOKTORSKA DISERTACIJA

KPK: Direktor UKC Maribor Pivec je zlorabil svoj položaj

Objavljeno 05. julij 2012 13.35 | Posodobljeno 05. julij 2012 13.18 | Piše: A. L.

Sporna doktorska disertacija iz zgodovine medicine, plačevanje stroškov in zaposlitev somentorjeve žene v UKC Maribor.

Zoper direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca je protikorupcijska komisija v začetku leta prejela dve prijavi.

MARIBOR, LJUBLJANA – »Komisija ugotavlja, da zaradi pomanjkljivih notranjih standardov in nedoslednega nadzora niso v celoti obvladana korupcijska tveganja, kar je posebej prišlo do izraza v povezavi s financiranjem doktorskega študija direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca, ki je kršil dolžno ravnanje in prestopil meje pravic poslovodne osebe s tem, ko je brez predhodne odobritve Sveta zavoda UKC Maribor in na račun zavoda naročil storitve Marka Žureja za potrebe svojega doktorata,« je zapisano v poročilu Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Naj omenimo, da k stroškom izobraževanja štejejo tudi lektoriranje nalog, njihovo tiskanje in vezave ter podobno.

image

image

image

Za 18 člankov 13 tisoč evrov

Poleg tega pa ugotavljajo tudi, da UKC Maribor plačuje letno sorazmerno visoke zneske javnih sredstev za objave svojih zaposlenih v tujih znanstvenih in strokovnih revijah, s katerimi ti pridobivajo točke za ustrezne habilitacije. Samo za direktorja je bilo porabljenih za 18 člankov dobrih 13 tisoč evrov.

image

Pred zagovorom zaposlil somentorjevo ženo

Tretji kamen spotike je zaposlitev žene somentorja v UKC Maribor. Po mnenju KPK bi se moral Primc iz postopka zaposlitve Mateje Matjašič Frišič izločiti. A se ni. Dva meseca pred zagovorom disertacije je tako v UKC Maribor zaposlil omenjeno, v disertaciji pa se ji je še posebej zahvalil za sodelovanje.

image

Omenjenega direktorja so se lotili na podlagi dveh prijav, ki so jih prejeli v začetku leta letos. Pivec je namreč opravljal doktorsko disertacijo s področja, ki je bolj povezano z zgodovino kot z medicino.

Deli s prijatelji