DOKUMENT

KPK bo postopek glede premoženjskega stanja Janše nadaljeval

Objavljeno 05. marec 2015 12.22 | Posodobljeno 05. marec 2015 13.41 | Piše: P. Pa., A. L.

Štefanec je dejal, da bodo preverjali stanje od leta 2005 let naprej.

Boris Štefanec.

LJUBLJANA – Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je na novinarski konferenci dejal, da je senat KPK odločil, da bo postopke glede premoženjskega stanja, ki se nanašajo na Janeza Janšo, nadaljeval, upoštevajoč ugotovitve vrhovnega sodišča.

»Poročilo, ki se nanaša na Janšo, ne obstaja, zato mu tega poročila ne moremo poslati. Dejstvo je, da bo senat v nadaljevanju ugotovil dejansko stanje in se ob ugotovitvah teh dejanskih okoliščin odločil, kakšen bo dokument, ki ga bo sprejel. Možna sta dva dokumenta. Če bo šlo samo za ugotovitev premoženjskega stanja, javnosti ne bomo obveščali, v primeru, da bo odločitev drugačna, pa smo dolžni pripraviti osnutek poročila in ga poslati zavezancu v izjasnitev.« Ugotavljali bodo stanje od leta 2005, je še dodal Štefanec.

Ker pri komisiji sprejemajo sodbo vrhovnega sodišča glede omenjenega poročila, so s spletne strani že odstranili dokumente povezane s tem, vključno s tonskim posnetkom. 

image

Odločitev senata KPK v zadevi nadzora nad premoženjskim stanjem Janše (vir: KPK).

Kaj pa Janković?

»Ne vidim velike razlike med postopki, ki so potekali v primeru Janše in v primeru Jankovića. Bil bi presenečen, če bo vrhovno sodišče odločilo v primeru Jankovića drugače. Sprejeli smo stališče, da tudi končno poročilo v tem primeru odstranimo s spletne strani,« je dejal.

»Zadeva je kompleksna. Trajala bo nekaj časa. Nekatere stvari je treba izločiti, druge proučiti. Sledili bomo interesu, da se ta postopek čim prej zaključi,« je še o postopku dejal Štefanec. 

Dokument odpravljen

Vrhovno sodišče je v sredini februarja odpravilo zaključno poročilo o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na Janšo. Janša je pred dvema letoma, ko je bilo poročilo objavljeno, sprožil upravni spor, po dvakratni zavrnitvi na prvostopenjskem sodišču pa je vrhovno sodišče razsodilo, da je KPK z izdajo poročila posegel v Janševe ustavne pravice, saj mu osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila Janši kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Obenem pa vrhovno sodišče ni posebej ugotavljalo, ali je ta kršitev vplivala tudi na pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja v poročilu, in se do tega ni opredeljevalo.

KPK je pri Janši ugotovil večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

 

Deli s prijatelji