NADZOR

Kožuh Novakova v lov za poslanci

Objavljeno 28. marec 2012 23.37 | Posodobljeno 28. marec 2012 23.39 | Piše: P. J.

ZDUS po enem tednu ugotavlja, da kar 55 poslancev še vedno nima poslanskih pisarn.

V poslanskih pisarnah bi obiskovala poslance in prek stikov s poslanci vplivala na kakovost reševanja vprašanj starejših.

LJUBLJANA – Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) ugotavlja, da 17. teden po volitvah še vedno kar 55 poslancev nima urejene poslanske pisarne, štirje poslanci pa še vedno nimajo uradnih ur.

Kje so pisarne?

ZDUS pod vodstvom Mateje Kožuh Novak ugotavlja, da je za delo na terenu poslancem namenjen mesečni pavšal v znesku 500 do 1000 evrov. »Če bi vsi dobivali po 1000 evrov, bi to doslej zneslo 165.000 evrov.« V preteklem tednu so predstavniki tako obiskali poslance iz Škofje Loke, Kranja in zgornje podravske regije, v Prekmurju enega poslanca, na Notranjskem pa so se dogovorili za obiske s poslanci različnih strank.

Denarja ne dobijo poslanci

V NSi so nam že prejšnji teden odgovorili, da »kljub temu, da nekateri poslanci formalno še nimajo urejenih prostorov, se v svojih volilnih enotah redno, vsak ponedeljek, srečujejo z volivci. Zainteresirani volilci se lahko za srečanje v volilni enoti s poslancem predhodno dogovorijo v tajništvu stranke ali poslanske skupine.«

Karmen Uglešić pa je pojasnila, da je interpretacija Partnerske organizacije starejših napačna in da pavšal ni vezan na obstoj poslanske pisarne. »Poslanec sredstev za pokrivanje stroškov delovanja poslanske pisarne ne prejme neposredno, temveč državni zbor za poslanske pisarne na predlog poslanca sklene najemno pogodbo. Najemne pogodbe se sklenejo za določen čas, to je do izteka mandata državnega zbora, v katerem je poslanec.«

Deli s prijatelji