STRANKARSKO

Kozlovska sodba v 
mariborskem SLS

Objavljeno 24. avgust 2013 15.17 | Posodobljeno 24. avgust 2013 15.18 | Piše: Jadran Vatovec

Bogovičev SLS bo septembra, tako vse kaže, obračunal z oporečniki v Mariboru.

Predsednik SLS Franc Bogovič in nekdanji mariborski župan Franc Kangler: svojčas sta bila velika prijatelja. Foto: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA, MARIBOR – Vodstvo Slovenske ljudske stranke (SLS) s Francem Bogovičem na čelu ni več pripravljeno prav dolgo čakati: če pet članov te stranke ne bo najpozneje v osmih dnevih izstopilo iz svetniške skupine mariborskega mestnega sveta, ki se (še vedno) imenuje tako, kot se je pač poimenovala po zadnjih lokalnih volitvah, torej Županova lista in SLS, bo, kot vse kaže, državno vodstvo SLS v skladu s statutom z njimi obračunalo, pardon, jih izključilo iz stranke. Trije člani SLS (Aleksandar Jovanović, Danilo Burnač in Boštjan Viher) so svetniško skupino Županova lista in SLS resda zapustili že pred časom. Jih je pa zato v njej ostalo precej več, kar sedem, izmed katerih je, kot rečeno, pet članov SLS: Jožef Škof, Boris Rožman in Tomaž Barada ter, kar je še posebno zanimivo, nekdanja mariborska podžupanja, perspektivna mlajša političarka Astrid Bah, ki je od zadnjega strankinega kongresa celo v izvršilnem odboru SLS, in trdoživa Kanglerjeva direktorica Javnega stanovanjskega medobčinskega sklada mag. Tanja Vindiš Furman. Kaj pa če se peterica niti čez osem dni ne bo uklonila in se niti potem ne bo pripravljena prostovoljno odreči nadaljnjemu sodelovanju v svetniški skupini Županova lista in SLS ter z njo? Potem bo pač strankin izvršilni odbor že v prvem septembrskem tednu odločal o vzgojni kazni: o njeni izključitvi iz stranke. Le tistemu med njimi, ki bo do takrat popustil in bo v prihodnje dosledno upošteval sklepe vodstva SLS, se ne bo zgodilo nič hudega. Kot so pojasnili v SLS, bi bil že skrajni čas, da kdor je bil izvoljen v mariborski mestni svet kot kandidat SLS, začne (znova) upoštevati statut SLS in odločitve legitimnega vodstva te stranke. Ker je treba konec koncev postaviti delovanje predstavnikov SLS v Mariboru na nove temelje: »Mariborski SLS mora čim prej stopiti na nove noge.« Že maja letos je namreč mariborski odbor SLS upošteval željo državnega vodstva stranke in si izvolil novo vodstvo. Novi predsednik mariborskega SLS je postal edini kandidat mag. Matjan Cojhter, Astrid Bah pa je tik pred začetkom volitev umaknila svojo kandidaturo za predsednico mariborskega odbora. Cojhter je maja sicer še optimistično obljubljal, da se bo svetniška skupina Županova lista in SLS že v kratkem preimenovala v svetniško skupino SLS, vendar se njegova nabožna želja povsem pričakovano ni uresničila.

Izvršilni odbor SLS in vodstvo mariborskega SLS tudi pričakujeta, da tisti, ki bodo želeli ostati člani Županske liste, v imenu svoje svetniške skupine ne bodo več uporabljali dodatka »in SLS«. Razmišljajo namreč tudi o tem, da bi mariborskim mestnim svetnikom, ki ne želijo upoštevati odločitev organov SLS, preprečili (prepovedali) uporabo strankinega imena in strankinih simbolov.

Poznavalci razmer v mariborskem mestnem svetu in še posebno v mariborskem SLS so prepričani, da vodstvu stranke nazadnje tako ali tako ne bo preostalo drugega, kot da iz vrst Bogovičeve stranke izključi pet neubogljivih svetnikov. Tudi zato, ker se po kuloarjih že pojavljajo špekulacije, da bo Franc Kangler na naslednjih volitvah znova kandidiral s svojo župansko listo in si skoraj gotovo zagotovil precejšnjo podporo Mariborčanov, ja, mogoče celo precej večjo od tiste, ki jo bodo dobili kandidati SLS. Res mislite, da se to ne more zgoditi?

Žerjav je Kanglerja šokiral

Ko je prejšnji predsednik SLS mag. Radovan Žerjav nekdanjega poslanca in mariborskega župana Franca Kanglerja jeseni 2012 pozval – mimogrede, mag. Žerjav je takrat tudi naivno (?) izjavljal, da upa, da tako imenovana vseslovenska vstaja nima nobenega političnega ozadja –, naj vendarle že izstopi iz stranke, so posamezni predstavniki mariborskega mestnega odbora opozorili, da bodo člani mariborskega SLS najverjetneje kolektivno izstopili, če bo vodstvo SLS Kanglerja kar po domače izključilo. Potem seveda tega niso storili. Je pa svoje veliko ogorčenje po izključitvi, kot se boste spomnili, izrazil Kangler, ki je za izključitev izvedel iz medijev. Kot je dejal, ga je presenetilo, da je tako dolgo v dobri veri deloval v tako imenovani demokratični stranki, katere vodstvo te lahko kadar koli izključi, ne da bi pred tem sploh imel priložnost pojasniti svoje argumente, kaj šele podati ugovor.

Deli s prijatelji