OZS

Kovšca odhaja, z novimi ne more sodelovati

Objavljeno 14. maj 2013 17.06 | Posodobljeno 14. maj 2013 17.06 | Piše: STA, T. L.

Predsednik upravnega odbora in podpredsednik OZS je postal Branko Meh, predsednik OZS Alojz Kovšca pa z junijem odstopa.

Alojz Kovšca meni, da se je njegov čas predsednika OZS iztekel.

LJUBLJANA – Poslanci Obrtno-podjetniške zbornice (OZS) Slovenije so na današnji izredni skupščini za predsednika upravnega odbora in podpredsednika zbornice izvolili Branka Meha. Meh bo na tem položaju nasledil Janeza Kakerja, ki mu je skupščina aprila podelila nezaupnico. Od 94 poslancev je bilo na skupščini prisotnih 84 poslancev. Glasove je oddalo 83 poslancev, veljavnih je bilo 82. Meha je podprlo 46 poslancev, medtem ko je za njegovega protikandidata Franca Vesela glasovalo 36 poslancev.

Predsednik OZS Alojz Kovšca je po volitvah napovedal, da z junijem odstopa s položaja. Na aprilski skupščini, na kateri je sicer v nasprotju s Kakerjem dobil zaupnico, je napovedal, da bo o vodenju zbornice še razmislil, saj se je po izglasovani nezaupnici Kakerju znašel v »velikem moralnem precepu«.

Odšel zaradi upravnega odbora

Ob začetku današnje skupščine pa je napovedal, da je njegova odločitev o vodenju zbornice povezana s člani upravnega odbora, ki jih bo imenoval nov predsednik odbora. Potem ko je Meh predstavil svoj upravni odbor, pa je Kovšca odstopil. »Ne želim biti moteči element, kar se je v preteklosti dogajalo, ko predsednik zbornice in predsednik upravnega odbora nista sodelovala,« je na začetku skupščine dejal Kovšca. Presodil je, da z novim upravnim odborom ne more sodelovati. Kovšca bo s položaja predsednika zbornice odstopil s 1. junijem.

Meh se je skupščini po volitvah zahvalil za zaupanje in ocenil, da ni dobil le podpore, temveč tudi veliko nalogo in dolžnost do zbornice. Kot je v predstavitvi na skupščini dejal Meh, je zagovornik obrtno-podjetniškega sistema, ki vidi sobivanje območnih zbornic, zato se bo zavzemal za boljšo povezanost med območnimi zbornicami in sekcijami. V luči novega obrtnega zakona, ki uvaja prostovoljno članstvo v zbornici, ki sicer po njegovi oceni ni v prid obrti, je ključno članom ponuditi osrednji nabor storitev, ki bodo morale biti kakovostne in še na višji ravni kot do zdaj.

Tudi obrtniki bi očistili sistem

V novih razmerah bo treba po njegovem mnenju stopiti skupaj in narediti nekaj dobrega za obrt in podjetništvo, predvsem pa za obstoj OZS, zato pa se bo treba nehati deliti na leve in desne.

Novelo obrtnega zakona Meh vidi kot izziv za čiščenje sistema, iz katerega lahko izidejo močnejši. »To je nov čas, nov izziv, tudi v miselnosti, da začnemo misliti drugače,« je poudaril in dodal, da bo treba več nuditi članom na področju izobraževanja ter delovne in davčne zakonodaje.

Med nalogami upravnega odbora je Meh med drugim omenil pripravo statuta zbornice po novem obrtnem zakonu, ki bo določil višino članarine, opredelil zbir storitev, ki jih bo član deležen, vzpostavil cenik storitev za člane in nečlane, način vstopa in izstopa iz zbornice, pa tudi opredelil organe zbornice in način volitev.

V krizi razklani

»Kriza v državi se poglablja. Nezadovoljstvo članov z organizacijo je očitno. Notranja razklanost v vodstvu sistema je večja kot kadar koli prej,« pa je v predstavitvi poudaril Vesel, ki je bil član upravnega odbora pod Kakerjevim vodstvom.

Kot je še med drugim dejal Vesel, zbornica prehaja na prostovoljno članstvo, zato je treba takoj organizirati komisijo za pripravo novega statuta OZS, poslovnika dela skupščine in ostalih internih aktov, ki usmerjajo delo krovne organizacije in sistema nasploh.

V upravnem odboru jih bo 21

Meh si je za člane upravnega odbora izbral Ludvika Kavčiča, Andreja Sitarja, Bogdana Oblaka, Srečka Skubica, Ivana Meha, Aleksandra Bizjaka, Rajka Kodriča, Ivana Janija Ulago, Janeza Škrleca, Draga Delaluta, Branka Oberča, Bernarda Bucika, Vlada Mandiča, Milana Škapina, Antona Dremlja, Andreja Klobaso, Franca Novaka, Janeza Marinčiča, Mirana Gracerja, Stanislava Maleriča in Bojana Železnika.

Predsednik upravnega odbora in njegovi člani so imenovani za preostanek mandatnega obdobja 2010–2014. Po zdaj veljavnem statutu zbornice upravni odbor šteje od 15 do 21 članov, v njem po statutu sedi tudi generalni sekretar zbornice, ki pa ga OZS trenutno nima.

 

Deli s prijatelji