STRAH

Kovinoplastika Lož odpustila 30 zaposlenih

Objavljeno 09. januar 2015 11.40 | Posodobljeno 09. januar 2015 11.40 | Piše: STA, A. L.

Vzrok za odpuščanje so poslovanje z Rusijo in drugi sezonski vplivi.

LOŽ – Kovinoplastika Lož, eno večjih podjetij na Notranjskem, znova odpušča. Število zaposlenih se bo tako z okoli 650 zmanjšalo za 30. Vzrok je predvsem Rusija, s katero Kovinoplastika največ posluje. Na občini Loška dolina so zaskrbljeni, saj nadaljnja odpuščanja lahko pomenijo socialno bombo za občino.

Kovinoplastika Lož je še pred enim letom zaposlovala 800 ljudi, leto kasneje bo število zaposlenih upadlo na 620. Vzrok za odpuščanje so poslovanje z Rusijo in drugi sezonski vplivi. Predsednik uprave družbe Peter Nelec ostaja redkobeseden: »Težko kar koli rečem, špekuliram in napovedujem. V letošnjem letu načrtujemo rast in morebitno ponovno zaposlovanje.«

Socialna bomba?

Največ delavcev so odpustili iz profitnega centra okovje, torej v proizvodnji, nekaj pa tudi iz režije in drugih oddelkov. Od 620 zaposlenih jih je okoli 450 prebivalcev občine Loška dolina. Kot je povedal župan občine Loška dolina Janez Komidar, bi ob nadaljnjih odpuščanjih v Kovinoplastiki Lož v Loški dolini, ki so jo lani prizadele hude poplave, prišlo do prave socialne bombe.

Nelec je dodal, da novega vala odpuščanj ni na vidiku, a na občini se bojijo prav tega. Delavci v Kovinoplastiki Lož so prve odločbe o prekinitvi delovnega razmerja prejeli ta teden, nekateri jih bodo še v ponedeljek.

Napredek na področju avtomobilske industrije

Kovinoplastika Lož spada med večje evropske proizvajalce stavbnega okovja in komponent za stavbno okovje. V okviru družbe delujeta še program Inox, ki sodi med večje evropske ponudnike pomivalnih korit, gastronorm posod, komponent za profesionalne in domače kuhinje, ter program Orodjarna.

Loška Orodjarna, ki velja za eno največjih v državi in tem delu Evrope, se ukvarja z razvojem in s proizvodnjo orodij, v zadnjih letih pa je bistveno napredovala na področju avtomobilske industrije in se uvrstila med vidnejše izdelovalce orodij za predelavo pločevin.

Deli s prijatelji