UMIKANJE

Kovačič zapustil NKBM, zdaj še iz Mercatorja

Objavljeno 21. december 2011 10.55 | Posodobljeno 21. december 2011 10.55 | Piše: A. L./STA

Odstop je podal nepreklicno, kaj je razlog, pa iz Mercatorja niso sporočili.

Matjaž Kovačič, predsednik uprave NKBM

LJUBLJANA – Matjaž Kovačič, ki je pred nekaj dnevi odstopil z mesta predsednika uprave NKBM, je na včerajšnji seji nadzornega sveta Mercatorja nepreklicno odstopil s funkcije člana nadzornega sveta družbe. O odstopu je Mercator javnost obvestili prek spletnih strani Ljubljanske borze. 

Nadzorniki Mercatorja so v torek obravnavali poslovanje družbe v letu 2012, pod točko razno pa naj bi govorili tudi o prodaji družbe. Kaj naj bi nadzorniki ugotovili, še ni znano.

Zapleti pri prodaji Mercatorja

Sicer pa se pri prodaji Mercatorja močno zapleta. Potem ko so nadzorniki Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) v torek podprli prodajo približno petodstotnega deleža trgovca hrvaškemu Agrokorju, so nadzorniki Pivovarne Laško in Nove Ljubljanske banke (NLB) odločanje o soglasju k prodaji preložili na petek oziroma na kasnejše obdobje. Predsednik uprave največje slovenske banke Božo Jašovič je na seji nepreklicno odstopil.

Američani v Laško?

V torek je, medtem ko so zasedali nadzorniki vseh treh lastnikov Mercatorja, družba Eatons Capital s sedežem v Las Vegasu, ZDA, objavila prevzemno namero za delnice Pivovarne Laško. Tako bi morala skladno z zakonom o prevzemih morebitno prodajo delnic Mercatorja v lasti Laškega – skupina ima skupno 23,34-odstotni delež – potrditi še skupščina pivovarne.

Skupno 52,10-odstotni delež Mercatorja prodajajo NLB, NKBM, Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding ter Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

Deli s prijatelji