RAZREŠITEV

Kotnik ni več direktor agencije za civilno letalstvo

Objavljeno 20. september 2012 23.19 | Posodobljeno 20. september 2012 23.21 | Piše: Mo. S., STA

Žigo Kotnika je odnesla tragična balonarska nesreča.

Kotnik je vse očitane kršitve zavrnil, češ da so izražene z namenom blatenja agencije.

LJUBLJANA – Vlada je na današnji seji z mesta direktorja Javne agencije za civilno letalstvo RS (CAA) predčasno razrešila Bruna Žiga Kotnika. Za vršilca dolžnosti direktorja je do imenovanja novega direktorja, vendar največ za šest mesecev, imenovala Mirka Komca.

Kot so po seji sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je vlada pri razrešitvi Kotnika upoštevala odločitev sveta CAA. Ta je namreč v sredo na podlagi ugotovitev nadzora nad zakonitostjo, učinkovitostjo in uspešnostjo dela agencije, ki ga je opravilo ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ugotovitev komisije za preprečevanje korupcije ter negospodarnega in nevestnega ravnanja vladi predlagal predčasno razrešitev.

Zaradi zagotovitve nemotenega delovnega procesa CAA je vlada za vršilca dolžnosti direktorja s petkom imenovala sedanjega vodjo sektorja za regulativo in mednarodne standarde v direktoratu za promet pri ministrstvu za infrastrukturo in prostor Komca, ki je seznanjen s področjem dela agencije.

Agencija ni izvajala učinkovitega nadzora

Do razrešitve Kotnika je sicer prišlo po tragični avgustovski nesreči. Protikorupcijska komisija je že junija ugotovila, da agencija pod Kotnikovim vodstvom ne izvaja učinkovitega nadzora varnosti zračnega prometa. Zaradi tega bi državnemu pravobranilstvu lahko celo predlagala, da je agencija oziroma njen direktor odškodninsko odgovoren za avgustovsko nesrečo balona. Kotnik bi tako moral v primeru tožb ponesrečenih in svojcev umrlih v nesreči sam poravnati odškodninske zahtevke. Komisija Kotniku očita tudi mobing nad zaposlenimi, ki so opozarjali na nepravilnosti na agenciji, ta primer pa že preiskuje tudi policija. Sporni naj bi bili tudi posli Kotnikovega nekdanjega podjetja Ceris IT s kontrolo zračnega letenja.

Kotnik je vse očitane kršitve sicer zavrnil, češ da so izražene z namenom blatenja agencije.

Deli s prijatelji