HEKTOLITER

Kot naročeno za piknik

Objavljeno 15. julij 2014 18.22 | Posodobljeno 15. julij 2014 18.25 | Piše: O. B.

Ivanuševi so vino za piknik že imeli, mi smo jim pripeljali pivo in brezalkoholne pijače.

Alojz Ivanuša je ženi takoj po lepi novici z Novic naročil pripravo piknika. Foto: Oste Bakal

ORMOŽ –  »Ko ste me s Slovenskih novic poklicali in obvestili, da sem dobitnik hektolitra, to je, mimogrede, moja prva nagrada, ki sem jo kdaj prejel, sem bil na občnem zboru Kmetijskega zadruge Ptuj. Prek te namreč prodajam mleko, saj se na naši kmetiji ukvarjamo predvsem s kmetijstvom oziroma s pridelavo mleka. Takoj ko sem izvedel za nagrado, sem poklical domov in ženo Martino obvestil, naj začne pripravljati vse potrebno za piknik, na katerega smo povabili prijatelje in svojce,« nam je veselo razlagal 52-letni kmetovalec Alojz Ivanuša s Frankovcev 30 pri Ormožu, ko smo mu na urejeno kmetijo z lepo in veliko hišo, dober streljaj od hrvaške meje, pripeljali hektoliter pijač najpomembnejših domačih proizvajalcev, Radenske, Uniona in Laškega.

Meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke, zelenjavo in kruh, torej vse za dober piknik in zabavo, Ivanuševi pridelajo sami. Na kmetiji, natančneje v vinogradu, pridelajo tudi domače vino, zdaj pa so jim sponzorji Slovenskih novic namenili še preostalo pijačo, tako da se je gostija že lahko začela. »Rad pošiljam takšne in drugačne kupone za nagradne igre. In ker vsak dan kupujemo Novice, ki najbolj jedrnato poročajo o različnih zadevah, sem tokrat poslal več kupončkov. In se je obrestovalo.«

V pogovoru s tokratnim nagrajencem smo izvedeli tudi, da z ženo Martino, ki je, mimogrede, pred časom ostala brez zaposlitve (v Carrera Optyl proizvodnji očal v Ormožu), imata tri otroke: 25-letnega Marjana, 23-letno Katjo in 21-letnega Gregorja. Najstarejši je brezposeln, mlajša študirata ekonomijo. Čeprav so štirje od petih članov družine tako rekoč brezposelni, tarnanja ni, saj je na kmetiji veliko dela, in če dosti delaš, seveda lahko tudi spodobno zaslužiš.

Prijavite se tu.

Ivanuševi se namreč ukvarjajo predvsem s pridelavo mleka, ki ga prodajo prek KZ Ptuj. Ducat molznic jim da do 50.000 litrov mleka na leto, zraven je v hlevu še ducat telic in pitancev. Seveda je zraven v hlevu, predvsem za lastne potrebe, nekaj prašičev pa tudi kokoši in druga perutnina. Obdelujejo tudi 12 hektarjev površin, kjer poleg krme za živino pridelajo veliko vrtnin in žita. Torej Ivanuševi na svoji prijazni kmetiji, v lepem okolju, lačni in žejni gotovo ne bodo... Tudi s pomočjo Slovenskih novic. 

Deli s prijatelji