TEŠ

Košorok: Nisem zaposlen, da iščem 300 milijon evrov

Objavljeno 21. avgust 2015 11.00 | Posodobljeno 21. avgust 2015 11.02 | Piše: T. L.

Preplačani Teš bodo reševali davkoplačevalci, generalni direktor HSE Košorok pa elegantno presliši vprašanja o svoji odgovornosti.

Blaž Košorok za zdaj po mobilnem telefonu ni dosegljiv, saj se pogovarja s preiskovalci.

LJUBLJANA – Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok odgovornosti za katastrofalne finančne razmere v Tešu ne prevzema. Očitke, da je zlorabil položaj in dosegel, da je večina podatkov v poročilu o projektu Teš za javnost prekrita, pa je v oddaji Odmevi na nacionalni televiziji označil kot 'hude obtožbe'. Trdi namreč, da bi razkriti podatki ogrozili položaj Teša na trgu, obljubil pa je, da bodo preverili, ali je pravilno, da so toliko podatkov zasenčili. 

Košorok je na direktorski položaj v HSE prišel konec 2012. Zdaj trdi, da je maja 2013 postalo jasno, da vrednost projekta presega 1,3 milijarde evrov in da je bilo pred njegovim prihodom sklenjenih 90 odstotkov vseh pogodb. Pravi, da so se v povezavi s Tešem »morali vedno prilagajati politiki izvršenih dejstev« in da je nadzor popustil na vseh ravneh.

Vprašanja, ki jih je preslišal

Na vprašanje voditelja oddaje Slavka Bobovnika, ali ni bil on na položaju za to, da zagotovi nadzor, Košorok ni odgovoril, dejal je le, da od sredine leta 2013 razpolagajo z glavnino vseh pomembnih podatkov glede Teša in da je njegovo poslovodstvo odkrilo številne nepravilnosti. Sicer pa pravi, da bo odgovornost vseh uprav in nadzornih svetov treba dokazati na sodišču. Košorok ponavlja, da je bil leta 2009 čas, da se projekt ustavi, da se o njem ponovno premisli, saj so na to kazali številni podatki. »Zakaj vi niste zategnili ročne zavore?« ga je nato vprašal Bobovnik, Košorok pa je vprašanje elegantno preslišal in nadaljeval svojo razlago poteka projekta. 

Za konec je Bobovnik direktorja povprašal še o 300 milijonih evrov, za katere kriminaliste pravijo, da so izginili neznano kam, oziroma ali ve, kje je končal ta denar.

»Naloga kriminalistov je, da ugotavljajo kazniva dejanja,« je najprej odgovoril Košorok, nato pa ga je Bobovnik prekinil, češ da je v tej družbi že tri in pol leta. »Nisem zaposlen, da iščem 300 milijonov evrov,« pravi Košorok in dodaja, da mora najti manjkajočih več kot 300 milijonov evrov, in to z zadolževanjem ali z obveznicami. 

Deli s prijatelji