NOVA MOŽNOST

Košarkarju bodo le plačali operacijo srca

Objavljeno 24. september 2013 11.00 | Posodobljeno 24. september 2013 10.57 | Piše: Drago Perko

21-letni Urban Gorjanc danes potuje na poseg v Južno Korejo.

Danes potuje na operacijo. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Evropsko prvenstvo niso le koši, številke ter medalje, ampak tudi priložnost, da se odpre srce sočloveku in ponudi roko tistemu, ki jo nujno potrebuje. To se je zgodilo, Urban Gorjanc je prijazno besedo, to toplo roko, krvavo potreboval. Danes je srečen, saj z letališča Jožeta Pučnika potuje v daljno Korejo, kjer mu bodo opravili sila zahteven, tvegan poseg na srcu v upanju, da mu vrnejo nasmeh na obraz in dajo novo priložnost ter da vnovič zaživi človeka vredno in dostojanstvo polno življenje.

Težave imela že mati

Urban, danes mu je 21 let, se je rodil s prirojeno srčno napako, aorta, ki vodi v srce, ima šibko tkivo. Ob pritiskih se širi, to pa ni dobro za srce, v najslabšem primeru vodi v smrt. Enake težave je imela že njegova mati, zato je imel Urban, svojčas je bil tudi nogometaš, leta 2004 preventivni pregled. Še enega je imel bolj po naključju lani poleti, ko se je z reprezentanco do 20 let pripravljal na evropsko prvenstvo.
 Nekaj dni pred začetkom prvenstva ga je mučil hrbet, dobil je tablete. Izjemoma je, pač božja previdnost, prebral navodila, v njih so tablete odsvetovali srčnim bolnikom. Urban se je spomnil pregleda iz leta 2004, o vsem skupaj je obvestil fizioterapevta Igorja Bošnjaka, ta pa mu je odsvetoval njihovo uporabo. Čez nekaj dni je bil Urban že na pregledu v Medicor centru pri dr. Marjeti Zorc, levji delež zaslug za hitro posredovanje pa gre Alenki Gotar, ki ga je pripeljala v ta srčni center. Prvi rezultati so bili malodane presunljivi – doktorica Zorčeva je Urbanu takoj prepovedala igranje košarke, Zmago Sagadin je prek noči ostal brez igralca, Urbanu pa se je malodane podrl svet – košarka mu je bila vse in še več. Operacija je bila neizogibna. Operirati bi ga morali že letos februarja, a se to ni zgodilo. Zavoljo novih preiskav se ni odpravil v Toronto k svetovno znanemu srčnemu kirurgu Davidu Tironeju Esperidiau.

Obisk iz Azije

Letos je bil v Izoli priznani južnokorejski kirurg Myung Geun Song, s pomočjo Zorčeve je spoznal tudi Urbana. Takoj ga je hotel operirati, a je bil Urban prehlajen. Korejec je kljub temu ostal zagret, da slovenskemu košarkarju pomaga, še več, izjemno se je angažiral, cena operacije se je znižala na 20.000 evrov – v ZDA in Kanadi bi tak poseg stal 160.000 evrov. »Hoteli so pomagati, del sredstev bo zato primaknila kar seulska univerzitetna bolnišnica,« je nad potezo navdušena Zorčeva, celotno zdravljenje v Južni Koreji pa bodo plačali pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. To nam je včeraj popoldne pisno potrdil Damjan Kos, direktor Sektorja za informiranje in odnose z javnostmi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Hvaležen matični zvezi

Gre za zahteven poseg. Korejski doktor, za njim je 15.000 operacij na srcu, pa je tak mojster, da ohrani zaklopko, poseg bo opravil le na prsni aorti, da bo spet normalno delovala. Po najbolj idealnem scenariju bo Urban, nazadnje je igral v domžalskem Heliosu, spet polnil koš tekmecev. Pred tem posegom so Urbanu finančno pomagali tudi na Košarkarski zvezi Slovenije: »Poleti sem pisal Mateju Avanzu, ali imajo katero službo zame, da preživim, ko čakam na operacijo. Matej se je angažiral, pripravili so pravo dobrodelno akcijo, za kar sem njemu in vsem košarkarjem z Goranom Dragićem na čelu zelo hvaležen,« ne skriva navdušenja, da ni sam v teh zahtevnih trenutkih.
»Komaj sem čakal ta trenutek. Malce nervoze je, a to se preprosto mora storiti, nimam kaj stokati!« se zaveda, da je poseg neizogiben, njegova prihodnost pa svetla. Po operaciji bo ostal v Aziji, dokler toliko ne okreva, da bo nared za vrnitev v Slovenijo. »Vedno je dober občutek, če lahko komu pomagaš. Urban je pravi borec. Če si nečesa želiš, se ti to uresniči. Verjamemo, da to uspe tudi Urbanu!« sklene Matej Avanzo s košarkarske zveze. 

Deli s prijatelji