JUNAK

Kos hrane je ženski zašel v sapnik, gasilci so ji tako rešili življenje

Objavljeno 09. junij 2016 10.08 | Posodobljeno 09. junij 2016 10.10 | Piše: Špela Ankele

Starejši občanki je med kosilom v sapniku zastal del hrane, začela se je dušiti.

Blaž Kapler, vodja intervencije in poveljnik Gasilske zveze Cerklje. Foto Špela Ankele

CERKLJE NA GORENJSKEM – »Oseba, ki smo ji pomagali, je samostojno zadihala. To je daleč največja nagrada za nas, prve posredovalce,« je intervencijo, v kateri so prostovoljni gasilci, vključeni v sistem prvih posredovalcev, rešili življenje starejše občanke, opisal vodja intervencije Blaž Kapler. Poveljnik Gasilske zveze Cerklje, ki je hkrati tudi poklicni gasilec v Kranju, je še dodal, da je bila nedeljska intervencija četrta letošnja, medtem ko so lani prvi posredovalci cerkljanske zveze opravili kar 16 tovrstnih reševanj. Čeprav so bili vsakokrat na kraju dogodka izredno hitro, žal v večini primerov niso mogli več pomagati. No, tokrat je bilo na srečo drugače.

Konec minulega tedna so jih na teren poklicali okoli 13. ure, saj se je starejša občanka med kosilom začela dušiti. Kos hrane ji je zašel v sapnik, in ker ji domači niso mogli pomagati, so poklicali na 112. Dežurni na kranjskem centru za obveščanje je klic na pomoč podaljšal do ambulante nujne medicinske pomoči, hkrati pa je obvestilo o nesreči potovalo tudi do članov Prostovoljnega gasilskega društva Cerklje. Ti so že drugo leto vključeni v sistem prvih posredovalcev in torej dobro podkovani v dajanju prve pomoči. Ravno ta teden jih je 19 obnovilo licenco za prve posredovalce.

Na teren sta se v nedeljo popoldne, poleg vodje intervencije Blaža Kaplerja, podala še Jošt Erzar in Jan Kožuh. Zadnji je poklicni reševalec, saj delo opravlja v domžalski ekipi nujne medicinske pomoči, in ravno on je v nedeljo izvedel posebni prijem, ki je občanki rešil življenje. »Minuto po klicu smo se z gasilskim avtomobilom, v katerem imamo vso potrebno opremo za prvo posredovanje, že peljali proti Velesovemu,« je hitrost opisal vodja intervencije in dodal, da so do kake štiri kilometre oddaljene vasi pod Krvavcem prispeli v zgolj nekaj minutah, saj je bila cesta prazna. Ko so odstranili tujek iz sapnika, so prostovoljni gasilci, ki so se na teren tokrat podali kot prvi posredovalci, gospo priključili na kisik, nato pa je zanjo poskrbela ekipa nujne medicinske pomoči, ki je pod Krvavec prispela iz kakih deset kilometrov oddaljenega Zdravstvenega doma Kranj.

»Naše društvo je od maja 2014 vključeno v projekt prvih posredovalcev, pred tem pa smo bili vključeni v pilotni projekt. V nižinskem delu občine smo lahko na kraju od pet do sedem minut pred prihodom reševalnega vozila iz kranjskega zdravstvenega doma,« je o dragocenih minutah, ki lahko rešijo življenje, pojasnil poveljnik Blaž Kapler. Kot je dodal, ima ravno njihova zveza največ prvih posredovanj na Gorenjskem. In zaradi česa jih največkrat kličejo na pomoč? »Povsem različno – lahko gre za večje ureznine, kolapse, možganske kapi in zastoje srca. Tega zadnjega je največ.«
 

Deli s prijatelji