NA KOŽO

Kos blaga

Objavljeno 10. februar 2017 23.35 | Posodobljeno 10. februar 2017 23.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Več slovenskih zastav kot v prazničnih dneh v Sloveniji je moč videti celo na Hrvaškem.

Bojan Budja.

Po najpreprostejši definiciji je zastava kos blaga na drogu, ki se uporablja za signaliziranje ali identifikacijo. Z njo denimo signalizirajo prometniki na železniških postajah, tudi cestarji pred številnimi delovišči. Sicer pa jo v roke vzameš, ko jo potrebuješ. Če jo sploh. Z vijoličnimi mahajo v mariborskem Ljudskem vrtu, z zelenimi v ljubljanskih Stožicah. Poglavje o tem, da obstaja tudi državna zastava, smo Slovenci večinsko prešpricali. Sicer zadnjo sredo, na slovenske kulture dan, ki je že desetletja naš nacionalni praznik, ne bi vihralo zgolj nekaj rdeče-modro-belih cunj na drogu. Vsaj v Ljubljani na približno vsake osemnajsti hiši po ena trobojnica.

Z zastavami je na Slovenskem od nekdaj križ. Od prvega dne naše samostojnosti. Kajti za tisto, ki so jo skrojili in sešili iz svile in je bila dolga 11 metrov, so na predvečer razglasitve samostojne Slovenije zadnji čas ugotovili, da ima narobe obrnjen grb; pred parlamentom so potem slavnostno dvigovali njen nadomestek. Vseeno se nam je zdela najlepša, najmogočnejša, najbolj sveta. Pa četudi – roko na srce – kak bleščeč likovni dosežek ni, morda je od nje grša le še hrvaška. Če o zastavah sploh smemo govoriti v tem jeziku, saj naj bi šlo za državne simbole, svetinje. Imam pač občutek, da Slovenci slovenske zastave nismo vzeli za svojo. Svetla izjema je Planica, kjer se jih z vetrom pod Poncami vsakoletno pogovarja na deset tisoče. Ker nam jih dajo v roke. Če bi nam pomolili planiško, bi mahali z njo. V Planici Slovenci mahajo iz navdušenja, navijaštva, ne iz ljubezni do Pahorja ali Cerarja. Navsezadnje jo v rokah držijo tudi ali pretežno rodovi, ki jim ob omembi takšne ali drugačne državnosti srce niti ne trzne. Njihova država je planet, imenovan Zemlja, prvi nadomestek pa internet.

Če pa so tudi taki – in celo verjamem, da so –, ki stopnjo patriotizma merijo s številom izobešenih državnih zastav, jim zadnja sreda ni dala želenega odgovora. Ali pač. Videli so, kdo je z ne več rosno mlado državo Slovenijo zadovoljen in kdo razočaran. Stavim celo, da je več slovenskih zastav kot v prazničnih dneh v Sloveniji moč videti na Hrvaškem. Točneje na hrvaškem morju na slovenskih barčicah in jahtah. 

Deli s prijatelji