NA KOŽO

Korupcijska tura

Objavljeno 28. julij 2017 00.30 | Posodobljeno 28. julij 2017 00.30 | Piše: Dejan Vodovnik
Ključne besede: komentar

Bi bilo dobičkonosno, če bi pripravili korupcijsko turistično transverzalo?

Slovenija je na indeksu zaznave korupcije res napredovala za nekaj mest, a težave ostajajo enake kot v minulih letih – korupcija v javnem sektorju kot posledica slabega upravljanja, netransparentno sprejemanje zakonodaje in lobiranje ter napačne poteze pravosodja.

Toliko za začetek. Turistična sezona, tista z največjo gnečo in največjim številom obiskovalcev, tudi v glavnem mestu države na sončni strani Alp in še vedno na dokaj prepoznavnem mestu na svetovnem zemljevidu zaznave korupcije, se že bliža vrhuncu. Turistični delavci se na vse pretege trudijo, kako iz žepov obiskovalcev izvleči kak cent več. In tako so se v Ljubljani spomnili, da jim bodo ponudili dodatno ponudbo, in sicer v obliki ogledov krajev in mest, ki jih je v mladosti obiskovala tinejdžerka Melanija Knavs, zdaj Trump.

Strani črne kronike so vsak dan polne »uspešnih poslovnežev«, spletk znanih gospodarstvenikov, odhodov in skrivanja po davčnih oazah … Zato najbrž ni odveč predlog, da bi po vsej državi pripravili Slovensko korupcijsko transverzalo.

Preprosto: »Tukaj je pisarna nekdanjega direktorja Istrabenza Igorja Bavčarja … Tukaj je znani balkanski bojevnik običajno posloval, ko so znani Slovenci od njega prevzemali robo … Tukaj je pivovarna, zaradi katere je njen nekdanji šef v zaporu … In zdaj smo pred zaporom, v katerem se je znašla nekoč poštena gradbena tajkunka, ki se je, vsaj tako trdi, zaradi poštenja znašla za zapahi!« Zdaj pa od mestne hiše naprej, tja proti stanovanjskemu naselju, ki ga je zgradil znani tajkun s črnega seznama Svetovne banke …

Zamisel bi utegnila povečati turistični prihodek države ali mesta. Vložek ni visok, le zemljevid, kakršen je pač v navadi, da ga prevzamejo turisti, ki pridejo v mesto, je treba natisniti. Nekje na Češkem so si nekaj takega že omisli, a ni hudič, da ne bi mi, glede na korupcijsko ponudbo v naši državi, lahko ponudili neprimerno več kot Čehi.

Deli s prijatelji