KRIV TUDI VRHUNEC

Korupcija v UKC Ljubljana: nezakonito porabljen dober milijon evrov

Objavljeno 29. maj 2013 11.28 | Posodobljeno 29. maj 2013 11.26 | Piše: A. L.

»Že med samim postopkom pa je komisija del ugotovitev odstopila tako inšpektoratu za delo kot zdravstvenemu inšpektoratu, kjer so prav tako v okviru svojih pristojnosti že ugotovili kršitve,« še dodajajo.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec

LJUBLJANA – »Odgovorni osebi UKC Ljubljana – nekdanja direktorica Darinka Miklavčič in zdajšnji direktor Simon Vrhunec – sta z več kršitvami dolžnega ravnanja v obdobju 2007–2011 tujemu kirurgu dr. D. M. (gre za izraelskega kirurga Davida Mishalyaimage) v nasprotju z veljavno zakonodajo in sprejetim programom dela prek avtorskih pogodb omogočila plačilo v višini preko 1,2 milijona evrov v obliki avtorskih honorarjev za 150 operativnih dni. S tem sta v nasprotju s svojimi dolžnostmi odgovorne in poslovodne osebe javnega zdravstvenega zavoda omogočila dalj časa trajajočo protipravnost na račun javnih sredstev, ki pa je obenem imelo za posledico tudi, da UKC Ljubljana še danes nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za zdravljenje prirojenih srčnih napak.« To so danes sporočili iz Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) in dodali, da sta s tem obe odgovorni osebi izpolnili vse znake korupcije, kot jo je določal zakon o preprečevanju korupcije in jo od junija 2010 določa zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Navzkrižje interesov

Komisija je še ugotovila, da je omenjeni tuji kirurg večino časa v Sloveniji operiral brez ustrezne slovenske licence in da je bil eden od zdravnikov (Borut Geršak), ki je bil pristojen za vzpostavitev sodelovanja z D. M., že pred tem v osebnih in poslovnih stikih z D. M. oziroma Sheba Medical Centrom iz Izraela, ki je matična organizacija D. M.

»S tem dejstvom je bila podana tudi visoka stopnja tveganja za vpliv zasebnega interesa na odločitve o reševanju problema pomanjkanja kardiokirurgov v UKC Ljubljana. Tega tveganja (z vidika danes veljavnega ZIntPK bi šlo za nasprotje interesov) so se odgovorne osebe UKC zavedale oziroma bi se ga morale zavedati, vendar ga v nasprotju s svojimi dolžnostmi poslovodnih oseb javnega zavoda niso odpravile oziroma ustrezno obvladale,« pišejo v poročilu.

V UKC Ljubljana odgovor na ugotovitve KPK pripravljamo in z njim bomo medije tudi seznanili.

Ostali brez denarja in brez kardiokirurga

Komisija izpostavlja, da se zaveda pomembnosti dela pediatričnih kardiokirurgov in zdravstvenega osebja nasploh, zato z ničimer ne ocenjuje strokovnih odločitev, prav tako ne zmanjšuje pomena in prispevka tujega kirurga D. M. pri reševanju življenj: »UKC Ljubljana je v postopku pred komisijo nezakonito stanje večkrat opravičeval prav z argumentom nujnosti reševanja človeških življenj. Taka 'obramba' bi bila lahko tudi razumljiva, če ne bi ugotovljeno dejansko stanje obenem kazalo, da je šlo za več let trajajočo protipravnost, ki pa je obenem – poleg nezakonite porabe javnih sredstev v višini preko milijona evrov – imela za posledico tudi to, da UKC še danes nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za zdravljenje prirojenih srčnih napak, s čimer so najbolj ogrožena prav življenja otrok in novorojenčkov, na katera se UKC Ljubljana sklicuje.«

Tudi inšpektorat odkril kršitve

Senat komisije je ugotovitve posredoval Svetu UKC Ljubljana, Strokovnemu svetu UKC Ljubljana, Ministrstvu RS za zdravje, Zavodu RS za zdravstveno zavarovanje, Zdravstvenemu inšpektoratu RS ter Računskemu sodišču RS in pričakuje, da v okviru svojih pristojnosti ustrezno ukrepajo. »Že med samim postopkom pa je komisija del ugotovitev odstopila tako inšpektoratu za delo kot zdravstvenemu inšpektoratu, kjer so prav tako v okviru svojih pristojnosti že ugotovili kršitve,« še dodajajo.

Deli s prijatelji