NOVA PRILOŽNOST

Korejci so rešili Gorjančevo srce

Objavljeno 30. september 2013 09.14 | Posodobljeno 29. september 2013 21.28 | Piše: Drago Perko

Zahteven poseg je košarkarju opravil priznani kardiolog Myung Geun Song.

Urbana za srečo v Koreji spremlja tudi Lipko. Foto: twitter

SEUL, LJUBLJANA – Ura v Sloveniji je odbila tri zjutraj, najbolj zaspani so se ravno z desnega boka obrnili na levi. Na drugem koncu sveta pa je 21-letni Urban Gorjanc prek twitterja iz seulske bolnišnice oznanil, da gre zdaj zares, da gre pod nož, da gre po rešitev za svoje srce in življenje. »Operacija čez eno uro. Vse bo v redu, vem, da ste z mano in hvala!!! Se slišimo, ko bom pri sebi!!« je dodal, potem ni bilo ne duha ne sluha.

Stanje stabilno, operacija dolga

V roke ga je vzel izjemni južnokorejski srčni kirurg Myung Geun Song, ki sta mu pri operaciji asistirala dr. Meta Zorc in primarij dr. Miladin Đorđević iz ljubljanskega Medicorja. »Poseg je bil naporen in zahteven,« izvemo dan po operaciji, ki naj bi trajala okoli osem ur, prvi podatki o Urbanovem stanju pa so izjemno dobri in pozitivni. »Izčrpan in utrujen je, a se počuti po takšni operaciji več kot dobro, njegovo stanje je stabilno,« še doda naš vir. Celoten poseg je utrudil tudi celotno kirurško ekipo. Že zdaj je jasno – Urban, nazadnje je igral za domžalski Helios, bo ostal v Koreji, dokler ne bo sposoben za pot nazaj v Slovenijo. To lahko traja tudi dva ali tri tedne. »Trenutno okreva in sam se še ne more javljati. Hvala vsem za podporo, za lepe besede, za prijazne misli in želje! En velik všeček pa naj gre kirurgu dr. Songu in njegovi ekipi ter slovenski zdravniški ekipi, ki je asistirala: eni in edini prof. dr. Metki Zorc in primariju dr. Đorđeviću ter seveda Junaku Urbanu!!!!!« pa je dodala na svojem FB-profilu Alenka Gotar, prijateljica Urbana Gorjanca ter tudi soorganizatorka humanitarne akcije, v kateri so Urbanu priskočili na pomoč tudi košarkarji z Goranom Dragićem na čelu. Ob asistenci Lada Bizovičarja so za Mariborčana zbrali 10.000 evrov.

Po pregledu pri dr. Marjeti Zorc je bilo jasno – s košarko je za zdaj konec, Urban pa potrebuje strokovno pomoč in ustrezno zdravljenje.

Zaradi prijateljstva pocenili poseg

Slovenskega košarkarja so za svojega vzeli v Seulu, kjer življenja rešuje dr. Song, v svoji bogati zdravniški karieri je opravil več kot 15.000 posegov na srcu. Urban je imel to srečo, da omenjeni strokovnjak ceni in spoštuje Slovenijo, z njo ga vežejo dobre prijateljske vezi zaradi sodelovanja z Meto Zorc. Tudi zato se je seulska bolnišnica odločila, nagovoril jih je prav zdravnik Song, da sama krepko sofinancira celotno operacijo in zdravljenje. Prvotni izračuni takega posega v ZDA so se gibali okoli 200.000 evrov, Korejci so s svojim doprinosom ceno znižali na veliko bolj znosnih 20 tisočakov. Ta znesek pa bodo, tako so se odločili pred tednom dni, pokrili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer takih operacij ne izvajajo, zato tudi popolna refundacija Urbanovega posega.

Urban, danes mu je 21 let, se je rodil s prirojeno srčno napako, aorta, ki vodi v srce, ima šibko tkivo. Ob pritiskih se širi, to pa ni dobro za srce, v najslabšem primeru vodi v smrt, če ta aorta poči. Da ima Urban težave, so odkrili lani v času priprav na evropsko prvenstvo do 20 let. Le nekaj dni pred začetkom tekmovanja je ostal brez mesta v ekipi. Športno udejstvovanje so mu kar prepovedali. Ob prevelikih naporih bi na parketu lahko celo umrl!

Na poseg bi 
moral v Kanado

Nekaj dni pred začetkom prvenstva ga je mučil hrbet, dobil je tablete. Prebral je navodila in postal pozoren na tiste besede, ki so prepovedale uporabo teh tablet srčnim bolnikom.

Spomnil se je pregleda iz leta 2004, o vsem skupaj je obvestil fizioterapevta Igorja Bošnjaka, ta pa mu je odsvetoval njihovo uporabo. Po pregledu pri dr. Marjeti Zorc je bilo jasno – s košarko je za zdaj konec, Urban pa potrebuje strokovno pomoč in ustrezno zdravljenje. Operirati bi ga morali že letos februarja, a se to ni zgodilo. Zaradi novih preiskav se ni odpravil v Toronto k svetovno znanemu srčnemu kirurgu Davidu Tironeju Esperidiau. Danes dileme ni več, zahteven poseg je za Urbanom, pred njim pa zahtevna rehabilitacija in zavedanje, da so mu v Aziji rešili življenje in da v tem težkem položaju ni sam.

 

Deli s prijatelji