SODNE POČITNICE

Kordežu tudi med počitnicami ne bodo pustili dihati

Objavljeno 05. julij 2012 10.47 | Posodobljeno 05. julij 2012 10.47 | Piše: T. L., STA

Obravnave so razpisane tudi med sodnimi počitnicami, in sicer od prihodnje srede dalje.

Kordež odhaja ...

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež ter njegovi nekdanji sodelavci, ki jim sodijo zaradi domnevnega oškodovanja podjetja, se bodo tudi v nadaljevanju poletja morali udeleževati obravnav. Te bodo sklicane tudi med sodnimi počitnicami, ki sicer trajajo od 15. julija do 15. avgusta, so pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

V času sodnih počitnic sodišča sicer ne vročajo sodnih pisanj, procesni roki pa ne tečejo. V tem času sodišča samo v nujnih zadevah opravljajo naroke in odločajo le o nujnih zadevah. Kot so pojasnili na sodišču, so obravnave, kot je razvidno iz vpisnika, razpisane tudi že za sodne počitnice, in sicer od prihodnje srede dalje.

Pravijo, da so nedolžni

Obtožnica Kordežu, nekdanji nadzornici Merkurja in direktorici Merfina Marti Bertoncelj, nekdanji Merkurjevi izvršni direktorici za finance Janji Krašovec, članu Kordeževe uprave Milanu Jelovčanu ter koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem in njegovemu direktorju Otu Brglezu očita zlorabo položaja in ponareditev listin oziroma pomoč pri izvršitvi kaznivih dejanj. Večina obtoženih se je med sojenjem, ki se je začelo 18. maja, že izrekla za nedolžne, zaslišanih pa je bilo tudi nekaj prič.

Oškodovali Merkur za več kot deset milijonov evrov

Pri preprodaji trgovskega centra Primskovo naj bi obtoženi sklenili za Merkur škodljiv posel, zaradi katerega je bilo podjetje odškodovano za več kot deset milijonov evrov. Ob tem pa naj bi obtoženi sebi in Merfinu pridobili protipravno premoženjsko korist.

Po pojasnilih tožilca Jožeta Kozine se je Merkur brezplačno odpovedal predkupni pravici v korist Merfina, ki je s posojilom, ki ga je dobil od Merkurja, kupil trgovski center ter ga v roku nekaj dni prodal naprej koroškemu gradbenemu podjetju Kograd Igem. Da bi protipraven posel skrili, so čez pol leta nepremičnino prodali nazaj Merkurju, razlika v višini deset milijonov evrov pa je ostala Merfinu, ki jo je razdelil lastnikom.

Deli s prijatelji