OBJAVLJAMO SKLEP

Kordežu je svobodo podpisal Masleša, kdo je sedel v senatu

Objavljeno 30. oktober 2014 19.10 | Posodobljeno 30. oktober 2014 19.12 | Piše: K. K.

Vrhovno sodišče: Tožilstvo ni odgovorilo, zato je Kordež zunaj.

Bine Kordež prihaja na sodišče.

LESCE, LJUBLJANA – Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je podpisal sklep, ki je nekdanjemu prvemu možu Merkurja Binetu Kordežu sinoči omogočil odhod domov, o čemer smo prvi poročali na našem portalu. Sklep si lahko v celoti ogledate v fotogaleriji, kjer boste med drugim prebrali, da so v senatu sedeli še vrhovni sodniki Marko Šorli, Maja Tratnik, Barbara Zobec in Vesna Žalik

Tožilci izvedeli v ponedeljek

Na vrhovnem državnem tožilstvu so STA povedali, da jih je vrhovno sodišče glede odgovora na dopolnitvi zahtev obvestilo v ponedeljek. Odgovor bodo pripravili v okviru 15-dnevnega roka, ki ga je določilo sodišče, so dodali.

Medtem Kozina, ki je bil tožilec v primeru sojenja Kordežu in sodelavcem, zadeve danes ne more komentirati. To pa zato, ker nima sodbe vrhovnega sodišča, je povedal za STA.

Razlog: tožilstvo ni poslalo odgovorov

Z vrhovnega sodišča so sporočili, da je senat pod taktirko Masleše o zahtevi za varstvo zakonitosti, ki so jo vložili Kordež in soobtoženi, odločal včeraj. 

Sodba sicer ni bila razveljavljena, ampak je »senat ocenil, da so podani razlogi, ki vrhovnemu sodišču narekujejo prekinitev prestajanja zaporne kazni za obsojenega Albina Kordeža skladno s 4. odstavkom 423. člena zakona o kazenskem postopku, o čemer je bil skladno z zakonom obveščen zavod za prestajanje kazni. Ker se je na seji ugotovilo, da s strani tožilstva še niso prejeti odgovori na dve dopolnitvi zahtev za varstvo zakonitosti drugih dveh obsojencev v isti zadevi, o njej v tem trenutku ni bilo mogoče celovito odločiti. To bo storjeno v najkrajšem možnem času, ko bodo za to izpolnjeni formalni pogoji.«

Odsedel dobro leto

Kordež je sicer julija lani zaradi zlorabe položaja odšel za zapahe za šest let in pet mesecev, zahtevo za varstvo zakonitosti pa so vložili skupaj s soobsojenima, z nekdanjo finančnico Merkurja Janjo Krašovec in nekdanjim direktorjem družbe Kograd Igem Otom Brglezom. V postopkih so končali zaradi nezakonitih poslov pri preprodaji trgovskega centra Primskovo.

Deli s prijatelji