MERKUR

Kordež: »Spremenjena obtožnica konstrukt tožilstva«

Objavljeno 31. avgust 2012 12.07 | Posodobljeno 31. avgust 2012 12.07 | Piše: D. P., STA

Ugovarjal je oceni, da se je pri domnevnem oškodovanju okoristil za približno 2,7 milijona evrov.

Kordež odhaja ...

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je na današnji obravnavi na ljubljanskem okrožnem sodišču dopolnil svoj zagovor glede na nekoliko spremenjeno obtožnico. Ponovno je poudaril, da obdolženi niso oškodovali Merkurja in se okoristili na račun družbe. Spremenjeno obtožnico je Kordež v zagovoru označil za konstrukt tožilstva.

Ugovarjal oceni

Kordež je ugovarjal oceni tožilstva, da se je pri domnevnem oškodovanju Merkurja okoristil za približno 2,7 milijona evrov. Po njegovem mnenju gre za konstrukt tožilstva, s katerim tožilstvo prikriva dejstvo, da nima pravih dokazov.

Pojasnil je, da je bil Merfin 100-odstotni lastnik Merkurja in je imel naložbe samo v Merkurju. »Kakršno koli izplačevanje iz Merkurja, tudi dividend, vsebinsko ne bi povečalo premoženja Merfina,« je poudaril.

Pomen ostal, zapis spremenjen

Tožilec je namreč na prejšnji obravnavi predstavil nekoliko spremenjeno obtožnico. Kot je pojasnil, gre za manjše spremembe, ki so posledice dejstva, da obdolženi »denarja niso spravili v svoj žep«, vendar pa so iz Merkurja vzeli sredstva, ki jim niso pripadala.

Kordeževemu mnenju o spremenjeni obtožnici so danes pritrdili tudi zagovorniki. Predlagali so, da se postopek takoj zaključi, saj po njihovem mnenju spremenjena obtožnica ni sklepčna.

Obramba je sicer danes izrazila ogorčenje nad dejanjem tožilca Kozine, ki je po torkovi obravnavi po njihovem mnenju prelomil zavezo tajnosti pogajanj med tožilstvom in obdolženimi v okviru predobravnavnega naroka.

Kozina je namreč v torek novinarjem potrdil informacije, da se je Kordež v okviru predobravnavnega naroka želel s tožilstvom pogoditi za nižjo kazen. Po mnenju obrambe je sporno tudi dejstvo, da je tožilec novinarjem podal netočne in neresnične informacije. Kozina je očitke o prelomljeni zavezi k tajnosti že zavrnil.

Obramba je danes ponovno predlagala določitev finančnega izvedenca, prav tako pa so zagovorniki ponovno zahtevali zaslišanje vseh družbenikov Merfina. Tožilec ni nasprotoval določitvi finančnega izvedenca, končno odločitev o dodatnih dokaznih predlogih pa bo imel sodni senat.

Deli s prijatelji