NA PROSTOSTI

Kordež: Po zaporu v tistem dragem hotelu nisem bil več

Objavljeno 18. april 2015 18.38 | Posodobljeno 18. april 2015 18.39 | Piše: Mo. S.

Bine Kordež bo kmalu izdal knjigo, rad smuča in kolesari, kmalu pa se bo moral izseliti iz hiše, ki so jo prodali na dražbi.

Bine Kordež: Foto: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je zaradi procesnih napak po odločitvi vrhovnega sodišča od lanskega oktobra naprej na svobodi. Naj spomnimo: ljubljansko okrožno sodišče ga je leta 2012 spoznalo za krivega zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin, obsojen je bil na več kot šest let zapora.

Kot je povedal v intervjuju za Delo, je bila ponovna obravnava preložena, saj želi doseči sporazum glede priznanja krivde. Meni sicer, da v tem primeru ni šlo za osebno premoženjsko korist, kazen pa je nesorazmerna. O tem, kakšen razplet pričakuje, molči, o morebitni odškodnini pa ne razmišlja. O domnevno spornih poslih v Merkurju pa med drugim pravi: »Nisem imel nobenih vzvodov in niti nobene želje, da bi komur koli postavljal pogoje, kaj šele ga izsiljeval, vsaka stran je vedno sama ocenila, zakaj je neko transakcijo izvedla. Vedno le zato, ker je bila tudi v njenem poslovnem interesu.« Kot pravi, so bile neke stvari včasih normalne oziroma običajne, danes pa se, vsaj nekatere, skušajo kriminalizirati. »Dejansko sem naredil narobe samo to, da sem napačno ocenil prihodnji razvoj,« je dodal.

»Seveda bom šel v osebni stečaj, ker ne morem poravnati obveznosti, so pač prevelike,« je še povedal za Delo.

Piše knjigo, luksuznega dopusta ni več, smuča na Starem Vrhu

Čez nekaj mesecev bo izšla tudi njegova knjiga s pomenljivim naslovom Kam je izginilo deset milijard, v kateri skuša prikazati, kaj se je dogajalo na ekonomskem področju v Sloveniji v zadnjih desetih letih.

O svoji izkušnji v zaporu pravi, da je bilo težko in da tega ne privošči nikomur. Kljub vsemu pa skuša ostati pozitiven in optimističen. Na vprašanje, ali si po zaporu še lahko privošči dopust na elitnem delu slovenske obale, pa je odgovoril: »No, po zaporu v tistem dragem hotelu nisem bil več. Vseeno pa si privoščim kakšen izlet, tudi na morje, in še vedno kolesarim.« Eden od njegovih ciljev je, da prekolesari vso Slovenijo z okolico, to je okoli 40.000 kilometrov. Tudi na smučanje rad hodi. Letos je, kot pravi, trikrat smučal na Starem vrhu.

Preselil se bo v hčerino hišo

Prihrankov nima, saj je svoje premoženje zastavil za projekt prevzema Merkurja, nato pa »dejansko vse izgubil«, zdaj pa je, kar zadeva plačevanje odvetnika, vezan na ženo. Ta mu stoji ob strani in Kordež se zaveda, da brez podpore ožje družine vseh pritiskov ne bi zmogel. Njegova hiša na Plani v Lescah je bila prodana na dražbi in s 1. majem se mora iz nje izseliti. In kam bo šel? »V staro hišo, katere lastnica je hčerka.« Na vprašanje, ali je del premoženja rešil s prepisom na otroke, je dejal, da gre za ženino polovico, ampak o tem raje ne bi govoril. Njegovo hišo je sicer kupil Anthony Tomažin, za katerega pa pravi, da o njem ne ve nič in da sta se spoznala šele na ogledu hiše.

Deli s prijatelji